POGLAVAR UKRAJINSKE PC

Onufrij: Ruska vojska ubija starce, žene i djecu, razara bolnice, porodilišta, škole, sirotišta

Preživjeli su primorani da napušte svoje domove, pa čak i zemlju da spasu svoje živote, postajući izbjeglice i raseljena lica, rekao je

Onufrij: Ruska vojska ubija civile. AGENCIJE

S. S. / AntenaM

12.3.2022

Mitropolit Onufrij Berezovski (78) — poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve-Moskovske patrijaršije, još uvijek de iure samoupravnoga ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini — oglasio se novim saopćenjem.

Onufrij je ranije Putina, povodom napada na Ukrajinu, doveo u vezu s Kainovim grijehom bratoubistva i čovjekoubistva, opisanim u Svetome pismu.

I u ovome saopćenju se jasno navodi da je Rusija izvršila oružanu agresiju na Ukrajinu. Također, ne pominje se da je Onufrijeva jerarhija dio Ruske pravoslavne crkve tj. Moskovske patrijaršije, već se prosto naziva samo — Ukrajinska pravoslavna crkva.


Poziv na prestanak krvoprolića

- Ukrajinska pravoslavna crkva je Crkva ukrajinskoga naroda. Objedinjuje vjernike na istoku i zapadu, sjeveru i jugu naše zemlje. Sastoji se od ljudi različitih nacionalnosti i različitih političkih uvjerenja. Ali svi smo jedno u Hristu. Za više od hiljadu godina historije, naša Crkva je vazda bila i ostala sa svojim narodom - stoji u saopćenju.

Kaže da danas njihova zemlja prolazi kroz tešku golgotu izazvanu napadom od strane trupa Ruske Federacije.

- U svim crkvama i manastirima Ukrajinske pravoslavne crkve nastavljaju se pojačane molitve za što skoriji mir i prestanak krvoprolića. Mi dosljedno pozivamo na mirno rješavanje sukoba kroz dijalog. Rat — to je najgori grijeh na svijetu. Rat nas tjera da na drugu osobu gledamo, ne kao na ikonu Božiju, već kao na neprijatelja kojega treba ubiti. Stoga, nema opravdanja za one koji započinju ratove - navodi se u saopćenju.


"Tražimo prave humanitarne koridore"

U saopćenju stoji da "tokom ovih nekoliko dana poginuo je veliki broj civila, uključujući starce, žene i djecu; uništena je humanitarna infrastruktura — bolnice, porodilišta, škole, sirotišta; a preživjeli su primorani da napušte svoje domove, pa čak i zemlju da spasu svoje živote, postajući izbjeglice i raseljena lica."

-S tim u vezi, kako bismo spriječili još veće žrtve i stradanja našega naroda, pozivamo sve one od kojih to zavisi da obezbijede prave humanitarne koridore za hitnu evakuaciju civila iz naselja na liniji vatre i da omoguće njihovu zaštitu. Uslijed borbi, neki ukrajinski vojnici su, na zakletvi i dužnosti odbrane otadžbine, nažalost ranjeni ili zarobljeni. Stoga, Ukrajinska pravoslavna crkva, brinući o svojim sugrađanima, traži da se pokaže ljudsko saosjećanje i hrišćansko milosrđe, te organizuju izručenja ranjenih i razmjene ratnih zarobljenika - piše u saopćenju.

Vjerujemo da će Gospod naš Isus Hristos, zastupništvom Svoje Prečiste Majke, sačuvati našu zemlju i njezin bogoljubivi narod, i podariti nam dugo očekivani mir, navodi se na kraju saopćenja.

Saopćenje UPC. UPC-MP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.