NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA

U Rumuniji pao špijunski dron: Čovjek ga pronašao u svom dvorištu i odnio kući

Prema prijavi, na letjelici koja ima daljinsko upravljanje vidljivi su neki ruski znakovi

Muškarac koji je pronašao dron. PRINTSCREEN

A. O. / Telegram.hr.

14.3.2022

Letjelica na kojoj se navodno nalaze ruska obilježja pronađena je u nedjelju u rumunjskoj pokrajini Bistrita-Nasaud nedaleko od Ukrajine, piše Telegram.hr.

Kako javljaju lokalni mediji, slučaj je preuzelo tamošnje tužiteljstvo koje istražuje o čemu se točno radi. 

Ovaj incident dogodio se nekoliko dana nakon što se u Zagrebu srušila golema bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje, koja je navodno doletjela iz pravca Ukrajine, te nakon što su mađarske vlasti u dva navrata u petak podigle svoje borbene avione zbog neidentificiranih objekata na radarima.


Ruski znakovi

Sada je jedan Rumunj prijavio tamošnjoj hitnoj službi da je u svom dvorištu pronašao bespilotnu letjelicu koja se, evidentno, srušila tamo. 

Riječ je o području na sjeveroistoku Rumunije, nedaleko granice s Ukrajinom. 

Prema prijavi, na letjelici koja ima daljinsko upravljanje vidljivi su neki ruski znakovi.

Nakon zaprimanja dojave više hitnih službi i policija uputili su se na mjesto pronalaska u Dumitru, desetak kilometara od Bistrite. Muškarac koji je pronašao dron nije u prvi mah znao o čemu se radi. Kazao je istražiteljima da je letjelicu ponio kući.


Zasad šture službene izjave

Policija je zasad samo potvrdila pronalazak ove manje bespilotne letjelice. Prvotno je, kako javljaju rumunjski mediji, bilo otvoreno kriminalističko istraživanje zbog zabranjenog letenja, no naknadno je tužiteljstvo iz Cluja preuzelo slučaj. Sada bi tim stručnjaka trebao pregledati letjelicu i tek nakon toga će biti potvrđeno o čemu se točno radi i kako je objekt ušao u rumunjski zračni prostor.

Glasnogovornik policije iz regije Bistrita Nasaud izjavio je kako se na letjelici nije nalazila nikakva oprema ili znakovlje na osnovu kojih bi se moglo zaključiti je li povezana s vojskom ili s ratnim zbivanjima.

Tužiteljstvo je danas potvrdilo da još utvrđuje sve detalje, odnosno o vlasniku letjelice koji je njome nepropisno upravljao u zračnom prostoru Rumunjske.

Na osnovu fotografija koje su se pojavile na društvenim mrežama ocjenjuje se da je riječ o ruskom dronu tipa Orlan-10, koji se koristi za nadzor i prikupljanje podataka, te podršku ruskoj vojsci u borbenim operacijama.

Razvijen je u Centru posebnih tehnologija u Sankt Peterburgu u Rusiji i korišten je od početka konflikta s Ukrajinom 2014. godine. Razmatra se i mogućnost da su ga možda koristile i ukrajinske snage nakon što su ga zaplijenile od ruske vojske, piše telegram.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.