VEĆ JE ZATVOREN

Rusija traži novu kaznu zatvora za opozicionara Navaljnog: Žele da bude osuđen na 13 godina

Navaljni, najglasniji ruski kritičar predsjednika Vladimira Putina, osuđen je prošle godine nakon što je preživio napad otrovom za koji okrivljuje Kremlj

Aleksej Navaljni. AFP

N. Aj. / AFP

15.3.2022

Ruski tužioci danas su tražili da zatvoreni kritičar Kremlja Alekseja Navaljnog odsluži 13 godina zatvora zbog novih optužbi za prevaru.

Navaljni, najglasniji ruski kritičar predsjednika Vladimira Putina, osuđen je prošle godine nakon što je preživio napad otrovom za koji okrivljuje Kremlj.

- Tražim da Navaljni bude osuđen na kaznu od 13 godina i dvije godine uvjetne kazne - rekla je tužiteljica Nadežda Tihonova, prenijele su ruske novinske agencije.

Također je tražila "dvije godine ograničene slobode" za Navaljnog i da plati kaznu od 1,2 miliona rubalja (10.600 dolara ili 9.700 eura).

Na suđenju održanom u zatvorskoj koloniji izvan Moskve gdje Navaljni služi kaznu od dvije i po godine, Navalini se suočava sa optužbama za pronevjeru i nepoštovanje suda.

Nije jasno da li 13 godina uključuje kaznu koju trenutno izdržava.

Za njegove optužbe za korupciju predviđena je maksimalna kazna od 10 godina, dok je za nepoštovanje suda kazna do šest mjeseci.

Ključni pomoćnik Navaljnog i bivši šef njegovih regionalnih kancelarija, Leonid Volkov, rekao je da Rusija nastoji da zadrži Navaljnog u doživotnom zatvoru.

- Osuđen je na doživotnu kaznu od samog početka. Sve dok je Putin još u Kremlju -napisao je Volkov na Twitteru.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da njegova kazna zavisi od toga "koliko dugo je Putin na vlasti".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.