POTVRDIO MINISTAR ODBRANE

Izrael raspoređuje dodatne vojne trupe prema Zapadnoj obali nakon napada u Tel Avivu

Fokusirat će se na lociranje potencijalnih napadača na društvenim mrežama, sprečavanje ilegalnih prelazaka Palestinaca u Izrael i presjecanje nabavki oružja

Pripadnici IDF-a. Reuters

H. J. I.

30.3.2022

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc (Benny Gantz) izjavio je kako će ova država, zbog pojačanih napada u posljednjoj sedmici, rasporediti dodatnih 1.000 vojnika na granicama sa Zapadnom obalom i unutrašnjosti države.


Lociranje potencijalnih napadača

Vojnici koji se još uvijek nalaze na obuci, bit će prema riječima Ganca raspoređeni na granicama prema Zapadnoj obali, ali i u unutrašnjosti Izraela.

- Nakon što su četiri osobe ubijene još prošle sedmice u terorističkom napadu u Beershebi, Zapadna obala ojačana je još sa 12 bataljona, a granica s Pojasom Gaze s još dva - saopćeno je iz Gancovog kabineta.

Ministar odbrane Izraela također je naglasio kako će se zvaničnici ovog ministarstva fokusirati na lociranje potencijalnih napadača na društvenim mrežama, sprečavanje ilegalnih prelazaka Palestinaca u Izrael i presjecanje nabavki oružja.

Povodom odluke Gantza oglasio se i šef Izraelskih odbrambemnih snaga (IDF) Aviv Kohavi koji je izjavio kako će vojska pružiti punu logističku podršku policiji ukoliko to bude potrebno.


Ubijeno pet osoba

- IDF je spreman na različite scenarije i djelovat će po potrebi kako bi zaštitio stanovnike Izraela. Trupe IDF-a bit će raspoređene s najvećom budnošću u različitim oblastima kako bi ojačale osjećaj sigurnosti među stanovnicima Izraela", rekao je Kohavi.

Povodom jučerašnjeg napada u predgrađu Tel Aviva, a u kojem je ubijeno pet osoba, ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair) je izjavio kako je u ovom trenutku važno poslati poruku jedinstva.

- Cilj terorizma nije samo da udari nevine, već da izazove i mržnju među građanima. Žele potkopati i rastaviti izraelsko društvo iznutra. Teroristi žele vidjeti nemire na ulicama Izraela - poručio je Lapid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.