PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski se danas obraća UN-u: Više od 300 civila je mučki ubijeno u Buči

Obećao je da će nastaviti s optužnicama za ratne zločine protiv ruskih snaga u okupiranim regijama zemlje

Zelenski: Žrtava bi mogao biti znatno više. Facebook

A. Č.

5.4.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju iznio je tvrdnju da je više od 300 civila ubijeno u Buči te da će se danas obratiti Ujedinjenim nacijama.

- Upravo smo započeli istragu o svemu što su okupatori učinili. Trenutno postoje informacije o više od 300 ubijenih i mučenih samo u Buči. Vjerojatno će popis žrtava biti puno veći kada se provjeri cijeli grad. A ovo je samo jedan grad - rekao je Zelenski koji je dodao i da bi broj žrtava mogao biti znatno veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima.

Okupatori će snositi odgovornost

- U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černihivske i Sumske oblasti mještani su od ruskih okupatora doživjeli stvari koje nisu doživjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina. Okupatori će za to sigurno snositi odgovornost - poručio je.

Obećao je da će nastaviti s optužnicama za ratne zločine protiv ruskih snaga u okupiranim regijama zemlje.

Govoreći tokom svog noćnog obraćanja ukrajinskom narodu, Zelenski je rekao da će istražitelji dati sve od sebe da identificiraju počinitelje navodnih zločina. 

- Već činimo sve što je moguće da što prije identificiramo sve ruske vojnike koji su uključeni u ove zločine - rekao je.

Svi zločini dokumentirani

- Ovo će biti zajednički rad naše države s Evropskom unijom i međunarodnim institucijama, posebno s Međunarodnim sudom. Svi zločini okupatora su dokumentirani. Osigurana je potrebna proceduralna osnova za privođenje odgovornih ruskih vojnika pred lice pravde zbog zločina koje su počinili - kazao je.

Zelenski rekao je da će se danas obratiti na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.