KANCELAR POZVAN

Njemački predsjednik neće se pridružiti kolegama u Kijevu na sastanku sa Zelenskim

Plan je bio organizirati putovanje u Kijev kako bi se poslao snažan signal zajedničke evropske solidarnosti s Ukrajinom, poručio je on

Frank Valter Štajnmajer. DPA

A. O. / BBC

13.4.2022

Predsjednici Poljske i baltičkih država idu u posjetu Kijevu gdje će razgovarati s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Međutim, njima se neće pridružiti njihov njemački kolega. Frank Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) otkazao je svoje planove da se pridruži delegaciji nakon što je Ukrajina jasno dala do znanja da nije dobrodošao, a umjesto njega je sada pozvan kancelar Olaf Šolc (Scholz), piše BBC.


- Plan je bio organizirati putovanje u Kijev kako bi se poslao snažan signal zajedničke evropske solidarnosti s Ukrajinom - rekao je Štajnmajer.

On je dodao da je bio spreman to učini, ali očito i to moram uzeti u obzir, to se nije željelo u Kijevu.

Njemački list Bild citira ukrajinske izvore koji su rekli da je njemačkom predsjedniku odbijen prijem u Kijev zbog bliskih veza s Rusijom posljednjih godina.

Podsjetimo, prošle sedmice Štajnmajer je priznao da je pogriješio u vezi s Rusijom, rekavši da je njemačka politika prema Moskvi propala i da je bio u zabludi jer je pokušao izgraditi mostove s Putinom i što je podržao Sjeverni tok 2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.