PRVA DAMA UKRAJINE

Olena Zelenska supruga nije vidjela više od mjesec, ona i djeca s njim se čuju samo preko telefona

Intervju za CNN sa prvom damom Ukrajine putem maila vodila je slavna Kristijana Amanpur

Olena Zelenska. Agencije

Avaz.ba

16.4.2022

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska više od mjesec nije vidjela svog supruga, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Zajedno sa svojom djecom, 17-godišnjom Oleksandrom i 9-godišnjim Kirilom (Kyryl), s njim se čuje jedino preko telefona, budući da on, zbog ruske invazije na njihovu zemlju, živi i radi u svom uredu.

-Na sreću, djeca su sa mnom, započela je svoj intervju za CNN 44-godišnja Olena Zelenska i dodaje kako se trudi ostati usredotočena upravo na svoju porodicu, što joj u konačnici pomaže da se nosi s tragedijom koju je donio ovaj strašan rat.

Intervju za CNN putem maila vodila je slavna Kristijana Amanpur (Christiane Amanpour), a na pitanje kako se ona i njena porodica drže, Olena je bila iskrena:


Volodimir i Olena Zelenski. Agencije

"To vam je kao da hodate po užetu, ako počnete razmišljati o tome kako vam ide, izgubit ćete ravnotežu. Dakle, da biste izdržali samo morate ići naprijed i raditi ono što radite. Istog principa drže se, koliko ja znam, svi Ukrajinci."

Priznala je i kako su ona i njena djeca pronašla svrhu i utjehu pomažu drugima u ovoj krizi.

-Odrasli su dramatično gotovo preko noći, ali su postali i odgovorniji za sebe, ali i sve oko sebe. Kada imate nekoga o kome morate brinuti, postanete disciplinirani. Nisam im ništa previše trebala objašnjavati, dodala je.

Olena Zelenska imala je samo riječi hvale za svoju djecu, ali i za svu djecu Ukrajine, koji nažalost na vlastitoj koži moraju osjetiti horor ovog rata i sve što on sa sobom donosi.

-Kada gledam intervjue s djecom iz Buche ili čujem priče svojih prijatelja o njihovoj djeci, shvaćam da djeca itekako razumiju sve što se događa i to bolje od nas odraslih. Oni vide bit. Kao što je jedno dijete reklo:

 "Zašto su Rusi tako zločesti prema nama? Čini se da su ih tukli kod kuće."

Iako se, do početka rada bavila s tematikom prehrane djece u školama, sada se bavi onom drugom, kako da djeca prežive i dobiju uopšte neku hranu.

-Više ne pričamo o zdravim namirnicama i zdravoj hrani, već o hrani općenito. Radi se o preživljavanju naše djece. Ne može govoriti o zdravoj prehrani, kada je jedino važno da ih sve spasimo, zaključila je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.