DUGO NA METI ISLAMISTA

U Njujorku napadnut pisac Salman Rušdi

Svjedoci opisuju da su odmah po napadu uniformisani policajci, baš kao i policajci u civilu, pružali pomoć Rušdiju i držali sumnjivca na podu

Trenutak napada na Salmana Rušdija. SCREENSHOT: TWITTER

S. S.

12.8.2022

Čuveni pisac Salman Rušdi (Rushdie), koji je na meti islamista zbog fetve iranskog ajtolaha Homeinija iz 1989., napadnut je u Njujorku.

Napad se dogodio danas uoči predavanja kojeg je pisac trebao održati u zapadnom dijelu Njujorku. Kako javlja AP, muškarac je uletio na pozornicu te krenuo udarati Rušdija, kojeg je moderator u tim trenucima predstavljao publici. Pisac je pao na pod, a napadača su prisutni uspjeli obuzdati i odvesti.

Svjedoci opisuju da su odmah po napadu uniformisani policajci, baš kao i policajci u civilu, pružali pomoć Rušdiju i držali sumnjivca na podu.

Zasad se ne zna je li Rushdie povrijeđen. Reporter AP-a, koji je bio na licu mjesta, kaže da je napadač "udarao ili nožem ubadao" pisca.

Podsjećamo, Rušdijeva knjiga "Sotonski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani smatraju je blasfemičnom. Godinu dana kasnije, tadašnji iranski ajatolah Homeini proglasio je fetvu kojom poziva muslimane na ubistvo Rušdija.

Iranska vlada se otad ogradila od Homeinijeve fetve, ali mržnja islamista prema piscu je ostala. 2012. godine poluslužbena iranska vjerska fondacija ponudila je 3.3 miliona dolara osobi koja ubije Rušdija.

Rušdi je tada rekao da prijetnju ne smatra ozbiljnom, dodavši da "nema dokaza" da je iko ozbiljno zainteresiran za njegovo ubistvo. Ove godine je objavio knjigu "Joseph Anton", koja se najvećim dijelom bavi upravom fetvom protiv njega. Rušdi je višestruko nagrađivani pisac, između ostalog je dobitnik i prestižne Bookerove nagrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.