NAORUŽAVANJE

Južna Koreja i Poljska potpisale ugovor za nabavku tenkova i haubica

Južnokorejska kompanija Hyundai isporučiti će tenkove K2 Black Panther, a Hanwha Defense će isporučiti samohodne haubice K9,

Tenk K2 Black Panther. Agencije

Piše: A. K.

27.8.2022

Agencija za nabavku oružja u Seulu objavila je da su dvije južnokorejske kompanije potpisale ugovor vrijedan 5,76 milijardi dolara s Poljskom za izvoz tenkova u haubica.

Ugovor, potpisan u Poljskoju petak, dio je dosad najvećeg južnokorejskog ugovora o prodaji oružja, sklopljenog prošlog mjeseca s Poljskom, koja nastoji ojačati svoju vojsku suočena s ruskom invazijom na susjednu Ukrajinu.


Isporuka tenkova

Južnokorejska kompanija Hyundai isporučiti će tenkove K2 Black Panther, a Hanwha Defense će isporučiti samohodne haubice K9, saopćili su iz južnokorejske agencije zadužene za nadgledanje izvoza oružja.

Strane nisu saopćile punu vrijednost potpisanog ugovora o saradnji, ali su južnokorejski mediji iznijeli cifru od oko 15 milijardi dolara.


Prvi dio

Poljska će od Južne Koreje kupiti 180 K2 tenkova i 48 modernih FA-50 borbenih aviona. Ugovor potpisan u petak pokriva prvi dio nabavke, dok će ugovor o avionima biti potpisan u toku mjeseca septembra.

Invazija na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom", izazvala je sigurnosne strahove među mnogim zemljama bivšeg istočnog bloka. Članica NATO-a Poljska obećala je povećati vojnu potrošnju na 3 posto bruto domaćeg proizvoda i više nego udvostručiti veličinu svoje vojske kako bi odvratila bilo kakve napade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.