NIJE POTVRĐENA INFORMACIJA

Putin navodno smijenio najvišeg generala Berdnikova: Na funkciji bio samo 16 dana

U kontraofanzivi ukrajinskih snaga, ruske trupe su potisnute skoro do granice a navodno su u panici ostavili za sobom tenkove, oružje i zalihe

Vladimir Putin navodno smijenio generala Berdnikova. Agencije

E. T.

12.9.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, navodno je smijenio svog najvišeg generala samo 16 dana nakon imenovanja, zbog gubitaka koje ruske snage trpe u istočnoj Ukrajini.

Mediji prenose da je ruski predsjednik razriješio dužnosti general-potpukovnika Romana Berdnikova zbog neuspjeha ruskih snaga da zadrže ogromne dijelove ukrajinske teritorije u posljednjih nekoliko dana.

U kontraofanzivi ukrajinskih snaga, ruske trupe su potisnute skoro do granice a navodno su u panici ostavili za sobom tenkove, oružje i zalihe.

Pojedini zapadni izvori tvrde da su ruski vojnici "bukvalno pobjegli sa svojih položaja", ostavivši čak i svoju odjeću dok su bježali od ukrajinske vojske koja je napredovala u oblasti Harkova na sjeveroistoku zemlje, prenosi Dejli mejl. Glavno napredovanje u toj oblasti počelo je prije šest dana i primoralo je Moskvu da povuče svoje trupe kako bi spriječila njihovo opkoljavanje.

Prema podacima Glavnog obavještajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine, general-potpukovnik Berdnikov imenovan je za komandanta zapadnih oružanih snaga 26. avgusta 2022. godine. Međutim, čini se da je njegovo vrijeme na vrhu bilo kratko, a ukrajinski obavještajci tvrde da ga je Putin otpustio zbog situacije u Harkovu. Iz Kremlja o tome nema potvrde.

Vijest o njegovoj smjeni uslijedila je nakon nepotvrđenih izvještaja iz Ukrajine još u junu da je on poginuo tokom borbi u Donbasu u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.