RAZGOVARALI TELEFONOM

Bajden i Šolc: Nikad nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, to je daljnja eskalacija

Složili su se da je djelimična mobilizacija koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljna greška

Bajden i Šolc: Neodgovorne prijetnje Rusije. AP

E. Ć.

9.10.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je danas telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcem (Scholz) o nuklearnim prijetnjama Rusije. 

Oni su se složili da su prijetnje Kremlja neodgovorne, a da je djelimična mobilizacija koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljna greška. 

U fokusu telefonskog razgovora, koji je trajao skoro sat vremena, bile su pripreme za predstojeće sastanke G7 i G20 koji će se baviti napadom Rusije na Ukrajinu i njegovim poslgedicama, stoji u saopćenju njemačke vlade.

Bajden i Šolc su se tokom razgovora složili da nikada ne prihvate rusku aneksiju ukrajinske teritorije, nazvavši to daljom eskalacijom. Oni su se rekli da je ruska djelimična mobilizacija pokazala "gorku cijenu" koju su Rusi morali da plate za pogrešne procjene predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Njih dvojica su kritikovali najnovije nuklearne prijetnje Moskve kao neodgovorne i složili se da bi takav korak imao izuzetno ozbiljne posljedice po Rusiju. Komentarisali su i napade na gasovode Sjeverni tok 1 i 2, navodeći da se odlučno pristupiti rješavanju pitanja sabotaže te ključne infrastrukture.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.