SAOPĆILO MINISTARSTVO

Iran poručio svojim državljanima da napuste Ukrajinu

Podsjetimo, SAD i evropski saveznici optužili su Iran da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji za upotrebu u Ukrajini

Vatrogasci rade nakon napada dronom na zgrade u Kijevu u Ukrajini. AP / Roman Hrytsyna

A. O.

21.10.2022

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je ova država pozvala svoje građane koje žive ili borave na teritoriji Ukrajine da napuste tu zemlje i izbjegnu putovanja u nju, a zbog intenziviranja vojnih sukoba i povećanih nemira.

Zbog intenziviranja vojnih sukoba i povećanih nemira u Ukrajini, građanima Irana se snažno savjetuje da ne putuju u ovu zemlju. Istovremeno se svim Irancima koji žive u Ukrajini savjetuje da napuste zemlju kako bi zaštitili svoje živote i sigurnost, navodi se u saopćenju. 

Podsjetimo, SAD i evropski saveznici optužili su Iran da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji za upotrebu u Ukrajini. 


Glasnogovornik Stejt Departmenta (State Departmenta), Ned Prajs (Price) u srijedu je izjavio da SAD ima "mnoštvo dokaza" da se iranske bespilotne letjelice koriste za napade na ukrajinske civile i civilnu infrastrukturu.

Bijela kuća je saopćila da je iransko vojno osoblje posjetilo Krim kako bi pomoglo u ruskim operacijama usmjerenim na civilnu infrastrukturu u Ukrajini pomoću dronova. Iran i dalje negira da Rusiji šalje oružje za upotrebu u Ukrajini.

- Iran ne šalje oružje zaraćenim stranama u Ukrajini i želi kraj rata i raseljavanja ljudi - napisao je na Twitteru danas iranski ministar vanjskih poslova Husein Amirabdolahian (Hossein Amirabdollahian).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.