UBIO 17 LJUDI

Mladić koji je počinio masakr u školi u SAD ide na doživotnu robiju

Nikolas Kruz je u vrijeme napada imao 19 godina

Nikolas Kruz. Printscreen

H. J. I.

2.11.2022

Nikolas Kruz (Nicolas Cruz), naoružani napadač koji je 2018. napravio masakr u srednjoj školi u Parklandu na Floridi, u kojem je ubio 17 osoba i isto toliko ih ranio, osuđen je na doživotni zatvor bez pomilovanja.

Kruz je u vrijeme napada imao 19 godina i ubio je 14 učenika te tri zaposlenika škole. Sutkinja Elizabet Šerer (Elizabeth Scherer) osudila je 24-godišnjaka na doživotni zatvor nakon što se porota u oktobru nije mogla složiti zaslužuje li Kruz smrtnu kaznu.

Iako je pitanje smrtne kazne za Kruza podijelilo preživjele i članove porodica žrtava iz srednje škole Marjory Stoneman Douglas, mnogi od njih su rekli da bi se smrtnom kaznom u ovom slučaju izbjegla pravda.

Porodice žrtava i preživjeli govorili na saslušanjima

Ines Hikson (Hixon), čiji je svekar ubijen u napadu, rekla je da mladom ubici ne želi mir. Njezin svekar Kris Hikson (Chris Hixon) bio je trener atletike u školi.

- Ne želim ti ništa osim boli, nadam se da ćeš se svaki dan sjećati ljudi kojima si oduzeo život - proučila je žena Kruzu.

Drugi su se suzdržali od govora na saslušanjima, a Fred Gutenberg (Guttenberg), čija je kćerka Džejmi (Jaime) ubijena u pucnjavi, tvitao je da "Kruzova kazna neće promijeniti stvarnost ili način na koji se ja osjećam". 

- U stvarnosti ja ću i dalje posjećivati grob svoje kćerke i sudbina se neće promijeniti - napisao je otac.

Najgori masakr u nekoj američkoj školi nakon napada na školu Sandy Hook

Pucnjava u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas bila je najgori pokolj u nekoj američkoj školi nakon napada na Sandy Hook u Njutaunu, u Konektikutu, kada je ubijeno 26 ljudi. 

Kruz je imao 19 godina kada je na Valentinovo ušao u svoju bivšu školu i počeo pucati iz puške AR-15. Ubio je 14 učenika i tri zaposlenika škole. Ranjeno je još 17 osoba.

Prošle godine je Kruz priznao krivnju te na sudu rekao da mu je žao zbog onoga što je učinio. 

- Doista mi je žao zbog onoga što sam učinio, to me muči svaki dan - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.