MISIJA ARTEMIS 1

NASA lansirala megaraketu na Mjesec

Njena kapsula Orion će simulirati tročlanu posadu, a tri lutke će biti opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti mogli doživjeti

Radi se o testnom prvom putovanju goleme dvostepenske rakete SLS - Space Launc System i njene kapsule Orion bez posade. NASA

E. Ć.

16.11.2022

NASA je nakon dva neuspjela pokušaja uspjela lansirati svoju megaraketu "Artemis 1" s floridskog Kape Kaneverala na Mjesec, sedam dana nakon što je stroj izdržao nalete snažnog uragana.

Inače, misija Artemis 1 - šestosedmični probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja planira na Mjesecu uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju, što su zamislili kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.


Radi se o testnom prvom putovanju goleme dvostepenske rakete SLS - Space Launc System i njene kapsule Orion bez posade. Iako nema ljudi na brodu, Orion će simulirati tročlanu posadu. Naime, tri lutke, dvije ženske i jedna muška, bit će opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti mogli doživjeti.

SLS je proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu i predstavlja najveći vertikalni lansirni sistem koji je NASA izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec 60-ih i 70-ih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.