VISOKI EVROPSKI DUŽNOSNIK

Borelj: Istraga o korupciji u Evropskom parlamentu je zabrinjavajuća

Suočavamo se s nekim događanjima, nekim činjenicama koje me, kao nekadašnjeg predsjednika EP-a, svakako brinu

Borelj: Istraga je zabrinjavajuća. AP

S. S.

12.12.2022

Belgijska istraga o navodnoj korupciji u Evropskom parlamentu je "jako zabrinjavajuća", rekao je danas evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) nakon racija i hapšenja povezanih s navodnim novcem i darovima iz Katara.

U petak je u Briselu uhapšeno nekoliko osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tome da je jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu novca kako bi na taj način utjecala na odluke zastupnika u Evropskom parlamentu. Tom je prilikom policija zaplijenila 600.000 eura.

Šest osoba je najprije privedeno. Četiri su optužene, a dvije puštene, saopćili su tužioci u nedjelju. Nisu imenovali nijednu osumnjičenu osobu. Jedna od potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, iz redova socijalista, izgubila je svoje ovlasti uslijed povezanosti s istragom o korupciji u Belgiji.

"Vijest je zabrinjavajuća"

Kaili, grčka eurozastupnica, uhapšena je u petak u Belgiji zajedno s još nekoliko osumnjičenih u vezi s istragom o podmićivanju.

Grčka socijalistička stranka PASOK saopćila je da izbacuje Kaili iz svojih redova. Njen ured nije odgovarao na telefonske pozive ni odgovorio na email da komentariše slučaj.

- Bez sumnje, ta je vijest jako zabrinjavajuća. Suočavamo se s nekim događanjima, nekim činjenicama koje me, kao nekadašnjeg predsjednika EP-a, svakako brinu - rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Tužioci su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Briselu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva Kataru.

Katar negira

- Bilo kakvo povezivanje katarske vlade s navedenim tvrdnjama je neutemeljeno i predstavlja ozbiljnu dezinformaciju - rekao je katarski dužnosnik.

Tužioci su rekli da su također pretresli dom još jednog eurozastupnika u subotu, no nije rečeno o kome je riječ. Član Belgijske socijalističke stranke, Mark Tarabelja (Marc Tarabella) potvrdio je da se radilo o njegovom domu i da su mu oduzeti računar i mobitel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.