ODGOVOR SJEVERNOJ KOREJI

Južna Koreja i SAD održale vojne vježbe

Raketa je ispaljena pod velikim uglom i dostigla je visinu od oko 5.770 kilometara

Sjeverna Koreja je objavila da je cilj njenog raketnog testa jačanje kapaciteta za izvršenje "fatalnog" nuklearnog napada. AP

A. O.

19.2.2023

Južna Koreja i SAD održali su danas kombinovane vazduhoplovne vježbe uz učešće američkog strateškog bombardera kao odgovor na jučerašnje ispaljivanje balističke rakete iz Sjeverne Koreje, saopćila je vojska Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je objavila da je cilj njenog raketnog testa jačanje kapaciteta za izvršenje "fatalnog" nuklearnog napada na svoje suparnike i zaprijetila dodatnim koracima kao odgovor na zajedničku vojnu obuku snaga SAD i Južne Koreje.

Zvanična agencija KCNA prenijela je da je lansiranje projektila "hvasong-15" organizovano "iznenada", bez prethodne pripreme i na osnovu direktnog naređenja od vođe Kim DŽong Una.

Raketa je ispaljena pod velikim uglom i dostigla je visinu od oko 5.770 kilometara i preletjela daljinu od 990 kilometara tokom leta koji je trajao 67 minuta, te da je precizno pogodila planirano područje u vodama između Korejskog poluostrva i Japana, prenio je AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.