SUDAN

Vojni puč sa potpisom Wagnera: Daleko od Ukrajine ruski plaćenici prave haos

Na ulicama bukti pravi rat, a predsjednička palača i aerodrom već su "pali"

Državni udar u Sudanu. Printscreen

H. J. I.

15.4.2023

Najveća paravojna grupa u Sudanu saopćila je da je preuzela kontrolu nad predsjedničkom palačom, rezidencijom šefa vojske i međunarodnim aerodromom u glavnom gradu Kartumu nakon serije žestokih oružanih borbi sa regularnom sudanskom vojskom. Kako navode zapadni mediji, ova grupa je usko povezana sa ruskom paravojnom formacijom Wagner.

Paravojne snage za brzu podršku (RSF) također tvrde da su zauzele aerodrome u sjevernom gradu Merove i El-Obeid na zapadu zemlje, prenosi Jutarnji list.

Raspoređeni topovi i oklopna vozila

Sudanske vazduhoplovne snage izvode operacije protiv RSF, što potvrđuju snimci vojnih aviona na nebu iznad Kartuma.

Svjedoci su rekli za CNN i Reuters da se pucnjava može čuti širom glavnog grada Sudana i okolnih područja.

Reporter Reutersa potvrdio je da su topovi i oklopna vozila raspoređeni u Kartumu. Američki ambasador u Sudanu Džon Godfri rekao je da je eskalacija tenzija „izuzetno opasna“ i pozvao na hitno smirivanje situacije.

Ljekari su za zapadne agencije potvrdili da stižu ranjeni, među kojima i civili.

Vojska tvrdi da su pripadnici RSF napali svoje trupe na više položaja. RSF, paravojna organizacija sa oko 100.000 članova, tvrdi da je vojska prva napala njih.

Grupa koju predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat po nadimku Hemedti, saopćila je da je regularna vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru. Hemedtijev RSF je osnovan od ostataka raznih milicija koje su optužene za ratne zločine u Darfuru.

Veze sa Wagnerom

Inače, Hemedti je dugo bio optužen za otvorenu saradnju sa ruskom paravojnom grupom Wagner, koja je svoje pipke proširila po većem dijelu Afrike. Wagnerovci su obučavali pripadnike RSF-a i dvije paravojne grupe koje zajedno vode kompaniju koja nadgleda rudnike zlata u zemlji i preko koje je Wagner navodno prokrijumčario stotine tona zlata iz Sudana.

Ovaj novi talas nasilja uslijedio je nakon višednevnih tenzija između regularne vojske i RSF-a, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon godina vojnih udara.

Hemedti, nekada jedan od najbrutalnijih vojskovođa Darfura, gurnuo se u prvi plan u očekivanoj tranziciji ka demokratskom sistemu, navodi Reuters, koji je uznemirio rivalske „pse rata“ i podstakao mobilizaciju trupa u Kartumu.

Razdor između različitih frakcija izbio je u četvrtak, kada je vojska rekla da su najnoviji potezi RSF-a nezakoniti.

Danas je, međutim, bilo velikih oružanih sukoba. RSF, milicija koja je zajedno sa vojskom izvela puč 2019. godine kojim je svrgnut autokrata Omar al-Bašir, počela je da raspoređuje svoje jedinice u Kartum i druge gradove u sklopu sporazuma o njihovoj integraciji u regularnu vojsku, koja je trebalo da biti uvod u nove demokratske izbore. Naime, nakon novog puča 2021. godine, vojska je preuzela vodeću ulogu u zemlji, a po novom planu tome je trebalo da dođe kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.