17 KILOGRAMA EKSPLOZIVA

Njemački mediji tvrde: Ukrajina pokušala da ubije Putina dronom

Ukrajinske službe su, navodno, u nedjelju iz Ukrajine lansirale dron UJ-22

Vladimir Putin. Twitter

H. J. I.

27.4.2023

Agenti ukrajinske tajne službe pokušali su da ubiju Vladimira Putina dronom kamikaza natovarenim eksplozivom, ali je njihova strogo tajna misija propala nakon što se bespilotna letjelica srušila nekoliko kilometara od njihove mete, navodi njemački "Bild" u istraživanju.

Portal "Dnevnog avaza" nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode, dok se ukrajinska i ruska strana još nisu oglasile povodom ovih spekulacija.

Ukrajinske službe su, navodno, u nedjelju iz Ukrajine lansirale dron UJ-22, napunjen sa 17 kilograma eksploziva, s ciljem da dođe do novoizgrađenog industrijskog imanja u blizini Moskve koji je Putin trebalo da posjeti, tvrdi njemački list Bild.

Ali prije nego što je smrtonosni dron stigao do industrijskog parka Rudnevo s navodnom misijom da ubije ruskog lidera, srušio se samo nekoliko kilometara od lokacije, tvrdi "Bild", pozivajući se na tvit ukrajinskog aktiviste Jurija Romanenka.

Romanenko, koji tvrdi da ima bliske veze s kijevskim obavještajnim službama, naveo je da su agenti ukrajinske tajne službe dobili informacije o Putinovom očiglednom putovanju na industrijsku lokaciju i da su odlučili da pokrenu smrtonosni dron u pokušaju da ubiju predsjednika.

On tvrdi da je dron UJ-22 sa 17 kilograma C4 eksploziva, koji se srušio u selo Voroskogo, udaljeno 20-ak kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo, bio onaj koji su ukrajinske snage pokrenule kao dio atentata.

- Putine, smo sve bliže. Svi su vidjeli vijest o dronu koji je doletio u Moskvu, a nije eksplodirao? Dakle, ovaj dron je letio sa razlogom. Prošle sedmice naši obavještajci su dobili informaciju o Putinovom odlasku u industrijski park u Rudnevu. Shodno tome, poletio je naš dron kamikaza, koji je proletio kroz sve PVO Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka - napisao je Romanenko, prenosi "Bild".

Dron UJ-22 se u nedjelju srušio u blizini sela Vorokogo, a slike su objavljene na društvenim mrežama, uključujući Telegram, na kojima se vidi uništena bespilotna letjelica u šumi u blizini Moskve.

Bild, pozivajući se na Romanenka, tvrdi da je dron trebalo da se sruši u industrijski park Rudnevo i da ubije Putina, koji se, navodno, očekivao na licu mjesta u nedjelju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.