BORBE I DALJE TRAJU

SAD i Saudijska Arabija pozvali na produženje primirja u Sudanu

Sukobljene strane pozivaju se da nastave pregovore

Sukobi u Sudanu. Printscreen

Anadolija

28.5.2023

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Saudijska Arabija pozvale su zaraćene strane u Sudanu da produže primirje koje ističe u ponedjeljak, prenosi Anadolija.

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF), koje se bore za kontrolu nad Sudanom od sredine aprila, pristale su prošle sedmice na sedmodnevno primirje, uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije. Međutim, primirje, nije zaustavilo borbe u glavnom gradu Khartoumu i drugim područjima u zemlji.

SAD i Saudijska Arabija u nedjelju ujutro pozvale su na produženje sadašnjeg primirja koje ističe u 21.45 po lokalnom vremenu u ponedjeljak.

- Iako nije savršeno, produženje primirja bi olakšalo isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći sudanskom narodu - navodi se u zajedničkom saopštenju dvije zemlje.


Sukobljene strane pozivaju se da nastave pregovore.

Najmanje 863 civila su ubijena u Sudanu, a hiljade su ranjene u borbama između sudanske vojske i RSF-a od 15. aprila.

Nakon prvih razgovora u Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštite civila u Sudanu. Uprkos sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebno u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.