RIM

Kardinal Zuppi počeo dvodnevnu misiju u Kijevu

Kardinal Zuppi će biti u glavnom gradu Ukrajine kao "izaslanik Svetog oca Franje", dodaje se u saopćenju

Kardinal Zuppi počeo posjetu Ukrajini. Fena

FENA

5.6.2023

Predsjednik Biskupske konferencije Italije i nadbiskup Bolonje kardinal Matteo Zuppi započeo je u ponedjeljak dvodnevnu misiju u Kijevu kako bi „duboko saslušao ukrajinske vlasti o mogućim načinima postizanja pravednog mira i podržao gestove čovječanstva koji će pomoći u ublažavanju tenzija“, navodi se u saopćenju Svete Stolice.

Kardinal Zuppi će biti u glavnom gradu Ukrajine kao "izaslanik Svetog oca Franje", dodaje se u saopćenju.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je 20. maja da je papa povjerio kardinalu Zuppiju vođenje misije, u dogovoru s Državnim sekretarijatom, koja bi mogla "doprinijeti ublažavanju tenzija u ukrajinskom sukobu, u nadi da bi to moglo pokrenuti puteve mira, nade koju Sveti Otac nikada nije napustio".

Najava je uslijedila nakon što je papa u aprilu najavio tajnu mirovnu misiju Vatikana za Ukrajinu, što su Kijev i Moskva naknadno negirali.

Tokom posjete Italiji i Vatikanu sredinom maja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon sastanka s Franjom rekao da "uz svo poštovanje prema Njegovoj Svetosti, ne trebaju nam posrednici, potreban nam je pravedan mir", javila je Ansa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.