SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Eksplozija brane u Ukrajini pokazuje brutalnost ruskog rata

Ovo je nečuven čin, poručio je Stoltenberg

Stoltenberg: Uništenje brane Kahovke danas dovodi u opasnost hiljade civila. AP

A. O.

6.6.2023

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da uništavanje brane Nova Kahovke u južnoj Ukrajini pokazuje brutalnost ruskog rata u toj zemlji.

- Uništenje brane Kahovke danas dovodi u opasnost hiljade civila i uzrokuje veliku štetu okolišu. Ovo je nečuven čin, koji još jednom pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini - napisao je Stoltenberg u objavi na Twitteru.

Nova faza 

Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik rekao je u utorak da je uništavanje brane nova faza ruske agresije.

Oleksij Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine je izjavio da je Rusija prešla s pokušaja opravdavanja svoje invazije na Ukrajinu onim što je nazvao propagandnim mitovima do otvorenog objavljivanja svojih pravih ciljeva – “uništiti Ukrajinu, ubiti Ukrajince, uništiti privredu” i civilne “strukture za održavanje života”.


Objava Stoltenberga. Printscreen

Rusija je uvijek ranije demantirala da je gađala civile.

Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) kazao je da su ruske snage iznutra digle u zrak hidroelektranu Kakhovku.

- Noćas u 2:50 sati ruski teroristi izvršili su unutrašnju detonaciju objekata Kahovske HE. Gotovo 80 naselja je u zoni poplave - napisao je na Telegramu.

Nije direktna prijetnja

Uništenje brane ne predstavlja direktnu prijetnju snabdijevanja zemlje električnom energijom, saopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo energetike.

- Eksplozija… nije direktno utjecala na stanje u energetskom sistemu zemlje. Nema prijetnji stabilnosti snabdijevanja električnom energijom - stoji u saopćenju.


Proizvedena električna energija dovoljna je za potrebe potrošača.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na lokalne proruske vlasti, prenijela je da je proglašeno izvanredno stanje u okrugu Novoj Kahovki u dijelu ukrajinske pokrajine Herson koji je pod kontrolom Rusije nakon proboja gradske brane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.