PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin se obratio vojsci: Praktično ste zaustavili građanski rat

Branili ste ustav, živote i slobodu naših građana, poručio je Putin

Vladimir Putin. Printscreen

H. J. I.

27.6.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas sigurnosnim snagama u zemlji te rekao da su "praktično zaustavili građanski rat" u suočavanju s Wagnerovom pobunom tokom vikenda, javlja CNN. 

Putin je rekao da nije bilo civilnih žrtava tokom Wagnerovog napredovanja prema Moskvi u subotu, dok se obraćao sigurnosnim snagama uključenim u pružanje otpora pobuni paravojne grupe.

Pohvalio jedice

Pohvalio je jedinice za provođenje zakona za odbranu “života, sigurnosti i slobode naših građana” i zahvalio im na “vojnoj dužnosti”.

On je potvrdio smrt pilota ruske vojske u sukobima protiv Wagnera tokom vikenda.

- Branili ste ustav, živote i slobodu naših građana. Spasili ste našu domovinu od uzdrmanosti i, ustvari, praktično ste zaustavili građanski rat - rekao je Putin.

Putin je rekao da se sigurnosno osoblje uključeno u pružanje otpora Wagnerovoj neuspjeloj pobuni u subotu “nije ustuknulo”, te da nije bilo potrebe prerasporediti vojnike s fronta, ali je dodao da je tokom vikenda bilo ruskih žrtava.

Minuta šutnje

Dodao je da su ruske vojne jedinice “osigurale pouzdan rad najvažnijih strateških kontrolnih centara, uključujući odbrambene objekte, sigurnost pograničnih područja, snagu pozadine naših oružanih snaga” i da će “nastaviti da se bore herojski na frontu“.

- Nismo morali da uklanjamo borbene jedinice iz zone specijalne vojne operacije. Naši drugovi su pali u obračunu s pobunjenicima. Nisu ustuknuli i časno su ispunili naređenje i svoju vojničku dužnost - rekao je on.

Zamolio je za minutu šutnje za pilote ruske vojske koji su poginuli u borbama s Wagnerovim snagama.

U obraćanju jedinicama za provođenje zakona koje su učestvovale u odbrambenim naporima protiv Wagnerovih snaga, on je rekao: 

- U teškoj situaciji postupili ste jasno, koordinisano, djelom ste dokazali svoju lojalnost narodu Rusije i vojnom zakletvom, pokazali ste odgovornost za sudbinu domovine i njenu budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.