PODRŠKA NARODU

Bajden: Hitno oslobodite svrgnutog predsjednika Nigera

Podsjetimo, Bazuma su 26. jula uhapsili pripadnici predsjedničke garde, a te večeri je vojska objavila da je preuzela vlast

Bajden: Pozivam da se predsjednik Bazum i njegova porodica odmah puste na slobodu. Twitter

A. O.

3.8.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je danas na hitno oslobađanje svrgnutog predsjednika Nigera Muhameda Bazuma (Mohameda Bazouma).

U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je da su odbrana osnovnih demokratskih vrijednosti i zalaganje za ustavni poredak, pravdu i pravo na mirno okupljanje od suštinskog značaja za partnerstvo između Nigera i SAD-a.

- Pozivam da se predsjednik Bazum i njegova porodica odmah puste na slobodu i da se očuva teško stečena demokratija Nigera - navodi se u saopćenju koje je Bajdenov ured objavio povodom 63. godišnjice nezavisnosti te zapadnoafričke zemlje od Francuske.

Iz Bijele kuće su također poručili da Sjedinjene Države stoje uz narod Nigera.

Podsjetimo, Bazuma su 26. jula uhapsili pripadnici predsjedničke garde, a te večeri je vojska objavila da je preuzela vlast. 

Abdurahman Tčiani (Abdourahamane Tchiani), komandant nigerske predsjedničke garde, proglasio se šefom prelazne vlade, dva dana nakon što je svrgnuo Bazuma.

Lideri bloka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) uveli su u nedjelju teške sankcije Nigeru i pozvali vođe vojnog udara da oslobode Bazuma u roku od jedne sedmice.

Mnoge zapadne zemlje počele su povlačiti osoblje iz ambasada i evakuirati građane iz Nigera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.