OTPUSTIO ŠEFICU KAMPANJE

DeSantis u anketama ima veliki zaostatak za Trampom

DeSantis je na drugom mjestu u utrci za republikansku nominaciju

AP

S. S.

8.8.2023

Republikanski kandidat za predsjednika SAD i guverner Floride Ron DeSantis otpustio je šeficu kampanje nakon što su objavljeni rezultati anketa u kojima je u velikom zaostatku za Donaldom Trampom (Trump).

Đenera Pek (Generra Peck), dugogodišnja DeSantisova pomoćnica koja je postala šefica kampanje kad je guverner u maju najavio svoju kandidaturu, bit će zamijenjena Džejmsom Utmajerom (James Uthmeir), drugim bliskim savjetnikom, rekao je komunikacijski direktor kampanje Endrju Romeo (Andrew).

Pek je smijenjena četiri dana nakon što je Robert Bilou (Bigelow), najveći pojedinačni donator DeSantisove kampanje, izjavio da više neće davati novac ako guverner ne promijeni pristup jer "ekstremizmom neće biti izabran". Bielou je nazvao Pek "vrlo dobrom menadžericom kampanje", no rekao joj je da DeSantis mora biti umjereniji.

DeSantis je na drugom mjestu u utrci za republikansku nominaciju, nakon koje će uslijediti suočavanje s demokratskim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) na izborima u novembru 2024., no popularnost u anketama pada mu već mjesecima.

Prema posljednjim anketama Reutersa i Ipsosa, DeSantisa podržava tek 13 posto, a Trampa 47 posto republikanskih birača. S obzirom na to da nastavlja padati u anketama, a novac se topi brže od očekivanog, DeSantis je proteklih mjeseci pod rastućim pritiskom donatora da promijeni izbornu taktiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.