TRI DANA TRAJE POTRAGA

Engleska policija na nogama zbog Danijela, osumnjičenog za terorizam: Nude nagradu od 20.000 funti

Policija strahuje da je Kalif, inače IT stručnjak, pobjegao iz zemlje jer ga niko u Londonu ni Engleskoj nije vidio

Danijel Kalif. Metropolitan police

H. J. I.

9.9.2023

Treći dan se nastavlja potjera za odbjeglim zatvorenikom Danijelom Abedom Kalifom (21), koji je pobjegao iz zatvora Vondsvort u Londonu. Bijeg bivšeg vojnika je isplaniran. Policija smatra da mu je neko pomogao, navodi Mirror.

Vjeruju da se sakrio u parku

Policajci su ovog jutra pretraživali Ričmond park. Helikopteri sa termovizijskim kamerama kružili su iznad parka jer se sumnja da je mladić koristio svoj vojnički trening da se sakrije u parku veličine 2.400 ara na jugozapadu Londona.

Policija nudi 20.000 funti za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Policija strahuje da je Kalif, inače IT stručnjak, pobjegao iz zemlje jer ga niko u Londonu ni Engleskoj nije vidio. Šef policije za kontraterorizam Dominik Marfi priznao je da je to "neuobičajeno" i da je "apsolutno moguće" da je Kalif već pobjegao. Uprkos tome što su luke i aerodromi bili pod posebnom prismotrom.

Kalif, koji je rođen i odrastao u Londonu, pobjegao je iz zatvora tako što se vezao ispod kombija za dostavu hrane.

Navodno podmetnuo tri lažne bombe

Mladić je otpušten iz vojske u maju ove godine pošto je navodno podmetnuo tri lažne bombe u bazu RAF-a (Kraljevskog vazduhoplovstva) i prikupljao informacije koje bi mogle da budu korisne neprijatelju. On je sve optužbe odbacio.

Kada je posljednji put viđen, nosio je bijelu majicu, crveno-bijele pantalone i smeđe čizme, što je inače kuvarska uniforma. Vitak je, visok 185 cm i ima kratku smeđu kosu.

Policajci u civilu išli su od vrata do vrata nedaleko od mjesta gdje je Kalif viđen kako izlazi ispod kombija, odmah poslije bjekstva.

Danijel ima sestru bliznakinju, otac im je Libanac, roditelji su razvedeni od kad su bili mali. Ljudi koji ga poznaju kažu da je bio "normalan" tinejdžer, dok je jedan drugar rekao da je bio duhovit i talentovan sprinter.

Za sada nije poznato šta se desilo Danijelu da ga odvede ka optužnici i hapšenju zbog terorizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.