UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Republikanska debata ponovo bez Trampa, DeSantis ga nazvao "nestali u akciji"

On bi trebao biti na ovoj bini večeras, rekao je DeSantis

Debata republikanaca. AP Photo / Mark J. Terrill

FENA

28.9.2023

Republikanski rivali Donalda Trampa (Trump) sukobili su se u haotičnoj predsjedničkoj debati, iznijevši napade na odsutnog bivšeg predsjednika, demokratskog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i jedni na druge zbog pitanja od Kine do imigracije i ekonomije, prenosi Reuters.

Ali kako se debata završila, činilo se da nijedan od sedam kandidata na pozornici nije osigurao trenutak koji bi promijenio dinamiku primarnog nadmetanja kojim Tramp dominira mjesecima, uprkos njegove četiri krivične optužnice - koje su ostale gotovo nespomenute tokom dvosatnog programa.

37 posto prednosti

Tramp, koji je vodio u odnosu na svog najbližeg rivala za nominaciju za 37 postotnih poena u najnovijoj anketi Reuters/Ipsos, preskočio je debatu, kao i prvu u Viskonsinu prošlog mjeseca.

Guverner Floride Ron DeSantis iskoristio je svoj prvi odgovor da prozove Trampa da je "nestao u akciji" i da je dodao trilione dolara nacionalnom dugu.

- On bi trebao biti na ovoj bini večeras - rekao je DeSantis, izazvavši aplauz publike u predsjedničkoj biblioteci Ronalda Regana (Reagan) u Simi Valleyu u Kaliforniji.

- Duguje vam da branite svoj dosije - dodao je.

Pad brojki

DeSantis, čije su brojke u anketama pale nakon što je naširoko viđen kao vodeća Trampova alternativa, bio je spremniji da napadne favorita nakon mjeseci izbjegavanja direktne konfrontacije.

Bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi (Chris Christie), čest Trampov kritičar, javio se, rekavši da se Tramp "plaši" i ismijavao ga kao "Paju Patka" jer je preskočio debatu.

Majk Pens (Mike Pence), Trampov potpredsjednik od 2017. do 2021. godine, ponudio je blagu kritiku Trampove želje da centralizira vlast u saveznoj vladi, obećavajući da će vratiti vlast državama. I bivša ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Niki Holi rekla je da je Tramp zauzeo pogrešan pristup Kini fokusirajući se isključivo na trgovinu, a ne na šira sigurnosna pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.