Par iz Italije je otišao na pizzu u lokalni restoran, da bi im sljedećeg dana pozlilo, a cijela situacija kobno je završila, pošto je Gerardina Korsano (Corsano, 46) preminula u bolnici u Avelinu, dok je njen suprug Anđelo Menino (Angelo Meninno) u teškom stanju, piše Leggo.it.
Prema istrazi, koban je bio botulin u začinjenom ulju na bazi čili paprike.
Par koji je više od godinu dana bio u braku u subotu se odlučio počastiti večerom u lokalnom restoranu. Sljedeći dan su oboje imali glavobolj i povraćali su, te su zbog toga hitno hospitalizirani.
Gerardino stanje se pogoršalo dok je bila na odjelu hitne pomoći, intubirana je i preseljena na drugi odjel, prenosi TGLa7.
Ona je uprkos naporima ljekara preminula, dok je Anđelo hitno prebačen u bolnicu u Napulju.
Tužilaštvo je pokrenulo istragu, a kao najvjerovatniji uzrok se navodi botulin, toksin koji izlučuje anaerobna bakterija. Najčešći način zaraze je konzumiranjem zaražene hrane, a smrtonosan je jer izaziva paralizu mišića.