TELEFONSKI RAZGOVOR

Bajden tražio od Netanjahua trodnevnu pauzu od ratnih djelovanja

Bajden je pozvao Netanjahua na pauzu kako bi se omogućio napredak u oslobađanju talaca koje drži Hamas, ali i olakšao ulazak humanitarne pomoći

Razgovarali Bajden i Netanjahu. AP Photo/Evan Vucci

S. S.

8.11.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) tražio je u telefonskom razgovoru od premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da napravi pauzu od ratnih djelovanja u periodu od tri dana. 

Bajden je pozvao Netanjahua na pauzu kako bi se omogućio napredak u oslobađanju talaca koje drži Hamas, ali i olakšao ulazak humanitarne pomoći. Bijela kuća je pritom službeno obznanila kako su Biden i Netanjahu isključivo razgovarali o "taktičkim pauzama" tokom aktuelne krize.

Dogovorom ove dvije strane pauza bi bila iskorištena i kako bi se dodatno provjerio identitet svih talaca te dostavio kompletan popis s imenima, premda je prilikom razgovora izraelski premijer napomenuo kako "ne vjeruje Hamasu koji nije spreman na dogovor".

Potpredsjednica SAD Kamala Heris (Harris) razgovarala je sa izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom (Isaac Herzog) i naglasila je važnost zaštite života civila i poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.