IAKO TO ZAKON ONEMOGUĆAVA

Tramp zahtijevao od suda da se njegovo suđenje prenosi uživo na televiziji

Suđenje bivšem američkom predsjedniku je najavljeno za mart 2024. godine

Donald Tramp. Twitter

N. H.

11.11.2023

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) zatražio je putem svojih advokata da se njegovo suđenje, koje je zakazanao za mart, prenosi direktno putem televizije. 

Suđenje se odnosi na optužbu da je Tramp pokušao poništiti izbore 2020. godine nakon što je poražen. 

Njegovi advokati su u zahtjevu naveli da je bivši predsjednik bio žrtva progona Bijele kuće i aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), te da podržavaju napore novinskih organizacija da pruže direktan televizijski prijenos suđenja, iako to zakon ne omogućava. 

Naime, pravilo koje je na snazi decenijama zabranjuje emitovanje krivičnih i građanskih postupaka pred saveznim sudom, kojima javnost uglavnom može prisustvovati. 

- Svaka osoba u Americi, pa i šire, trebala bi imati priliku iz prve ruke proučiti ovaj slučaj i gledati kako, ako dođe do suđenja, Tramp sebe oslobađa ovih neosnovanih i politički motiviranih optužbi - navode njegovi advokati.

Vlada tvrdi da bi prijenos mogao napraviti probleme zbog potencijalnog olakašavanja zastrašivanja svjedoka i porotnika, što bi predstavljalo rizik za postupak. 

Novinske kuće u svojim zahtjevima su navele neuobičajan stepen javnog interesa za slučaj i nemogućnost da svi zainteresirani smjeste u zgradu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.