PISANJE AMERIČKIH MEDIJA

Detalji dogovora: Izrael će pustiti tri Palestinca za svakog taoca kojeg Hamas oslobodi

Ovaj dogovor bi se trebao odvijati u dvije faze

Izraelski vojnici. Anadolija

N. H.

21.11.2023

Izrael i Hamas napreduju u dogovoru koji se tiče oslobađanja desetaka talaca i proglašenju višednevnog primirja je neizbježan. 

Kako tvrdi Axios, pozivajući se na izvore upućene u problematiku, katarski posrednici bi ga mogli objaviti već u utorak.

Dva izvora s direktnim saznanjima o pregovorima rekli su američkom mediju da bi ovo bio najveći diplomatski pomak od početka sukoba 7. oktobra. 

U nastavku tvrde da bi u sklopu dogovora o taocima Izrael trebao osloboditi tri palestinska državljanina za svakog izraelskog kojeg oslobodi Hamas. 

Ovaj dogovor bi se trebao odvijati u dvije faze. U prvoj bi Hamas trebao osloboditi 50 izraelskih žena i djece, dok bi Izrael pustio na slobodu 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloljetnika. 

Oslobađanje talaca i zarobljenika u prvoj fazi dogovora odvijalo bi se tokom četiri dana prekida vatre u Gazi. 

Također, kao dio dogovora bio bi dopušten ulazak oko 300 kamiona pomoću iz Egipta u Gazu. 

U drugoj fazi, Hamas bi mogao osloboditi još 50 izraelskih talaca, ovaj u put u zamjenu za produljenje primirja za još nekoliko dana, kao i još 150 palestinskih talaca. 

Izraelski zvaničnik je kazao da je dogovor vrlo blizu i da bi se kabinet u punom sastavu mogao sastati u utorak kako bi ga odobrio. 

Portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da je posredovanje doseglo kritičnu fazu i naglasio da bi se mogao postići prekid vatre u Gazi.

Ismail Hanijeh (Haniyeh), lider Hamasa, kazao je za Reuters da su zvaničnici "blizu postizanja sporazuma o primirju". 

Hamas u svom zarobljeništvu drži gotovo 250 ljudi koje su zarobili 7. oktobra, dok se u izraelskim zatvorima nalazi više hiljada palestinskih žena i djece protiv kojih nisu podignute optužnice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.