VRATIO SE KUĆI

Tinejdžer oslobođen iz izraelskog zatvora: "Mantalo mi se u glavi od sreće"

On je bio držan u izraelskom zatvoru sedam mjeseci optužen da je bacio benzinsku bombu na vojnike

Darviš: Vraća se kući. BBC / Platforma X

E. Ć.

26.11.2023

Iz izraelskih zatvora oslobođeno je 39 palestinske djece u okviru sporazuma postignutog između Hamasa i Izraela, ranije je prenijela Anadolija.

Jedan od puštenih je Mohamed dar-Darviš (Mohammad dar-Darwish), 17-godišnjak koji je rekao da mu se vrti od sreće što se vraća kući.

Negirao optužbe

On je bio držan u izraelskom zatvoru sedam mjeseci optužen da je bacio benzinsku bombu na vojnike. Darviš negira te optužbe.

Rekao je da mu se "mantalo u glavi od sreće" kada se vratio kući i zatekao oca i brata u gomili kako čekaju da pozdrave zatočenike, prenosi BBC.

On je, govoreći za BBC, kazao da su palestinski zatvorenici maltretirani nakon napada 7. oktobra. Izraelska zatvorska služba kaže da sa zatvorenicima postupa zakonito.

Inače, Izrael je sastavio listu od 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom tinejdžera, koji ispunjavaju uvjete za oslobađanje prema sporazumu s Hamasom.

Većina ih je u zatvoru i čeka suđenje, a manje od četvrtine onih s popisa je osuđeno.

Među odraslim ženama koje su puštene na slobodu bila je Israa Jaabis, koja je 2015. osuđena na 11 godina zatvora nakon što se njen automobil zapalio kilometar i pol od kontrolne tačke na Zapadnoj obali.

Žena bila u zatvoru osam godina

Kako prenosi BBC, Izrael je rekao da se radilo o pokušaju podmetanja automobila bombe i da je ona osuđena, ali Jabis, je odbacila optužbe. Njena porodica je ranije tvrdila da je požar izbio zbog kvara na motoru.

Ona je zadobila ozbiljne opekline na licu nakon što se zapalio motor automobila, ali su izraelske zatvorske vlasti odbile zahtjeve za operacijom.

Nakon što je puštena na slobodu nakon osam godina izdržavanja kazne, Jabis je slikana kako grli svog sina Muatasima, koji je imao osam godina u vrijeme hapšenja svoje majke, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.