DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken stigao u Izrael

Očekuje se da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produženju izraelskog privremenog primirja sa Hamasom

Entoni Blinken i Benjamin Netanjahu. AP

H. J. I.

30.11.2023

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) stigao je danas u Tel Aviv gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produženju izraelskog privremenog primirja sa Hamasom i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerovatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas), rekao je palestinski dužnosnik.

"Učinit ćemo sve kako bismo produžili primirje"

- Gledajući sljedećih nekoliko dana, bit ćemo usredotočeni na to da učinimo sve kako bismo produžili primirje te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo više humanitarne pomoći - izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Briselu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomata u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofanzivi na južni pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su Reutersu visoki američki dužnosnici.

Blinken je u Briselu rekao i da će s regionalnim partnerima Vašingtona nastaviti razgovarati o poslijeratnoj budućnosti Gaze. SAD je rekao da ne želi da Gaza bude okupirana ili opkoljena, kao i da ne želi da Palestinci budu trajno raseljeni ili da se teritorija Gaze smanjuje.

Razmjena talaca i zatvorenika

Hamas je u srijedu, posljednjeg dana šestodnevnog primirja, oslobodio još 16 talaca, a potvrđeno je i da je Izrael oslobodio još 30 Palestinaca iz svojih zatvora.

Kao odgovor na brutalni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je prema procjenama ubijeno 1.200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam sedmica, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 hiljada ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.