SUKOB U GAZI

Izrael najavio da će postepeno preći u novu fazu ratovanja

Dodao je da će u svakom području u kojem ispune misiju moći preći na narednu fazu i početi na vraćanju domaćeg stanovništva

Ostin i Galant. AP Photo/ Maya Alleruzzo

S. S.

19.12.2023

Izraelski ministar odbrane Joav Galant kazao je da će Izrael postepeno prelaziti u novu fazu svojih operacija u Gazi u kojoj će lokalna populacija moći vratiti na sjever Gaze.

- Mogu vam reći da ćemo uskoro moći razlikovati različita područja Gaze - rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant tokom konferencije za medije sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom u Tel Avivu.

Prije na sjeveru

Dodao je da će u svakom području u kojem ispune misiju moći preći na narednu fazu i početi na vraćanju domaćeg stanovništva i naglasio da će se to prije desiti na sjeveru nego na jugu pojasa.

Američki ministar odbrane je rekao da nije došao u Izrael da diktira raspored izraelske vojne kampanje, no razgovarao je o prelasku na operacije nižeg intenziteta.

- To ne znači kraj operacija. Ponekad znači da morate biti precizniji, da morate biti fokusiraniji na određeni cilj - rekao je. 

Trajna sigurnost

Ostin je pozvao na više humanitarne pomoći za palestinsku civilnu populaciju u Pojasu Gaze tokom sastanka s Netanjahuom u ponedjeljak, prema izraelskim izvorima.

Služba za odnose s javnošću izraelske vlade je prenijela Ostinove riječi da je sastanak bio o tome kako SAD najbolje može podržati Izrael na putu prema "trajnoj" sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.