VAN NAVEDENIH CILJEVA

Huti ne žele da prošire napade na brodove u Crvenom moru

Nametnuli smo pravila angažmana u kojima nije prolivena nijedna kap krvi niti je bilo velikih materijalnih gubitaka

Jemenski Huti. AP

FENA

19.1.2024

Jemenski Huti saopćili su kako ne namjeravaju dalje da prošire svoje napade na brodove u i oko Crvenog mora, van svojih navedenih ciljeva, blokade Izraela i odmazde Sjedinjenim Državama i Britaniji za zračne napade.

U intervjuu za "Reuters", portparol Mohammed Abdulsalam, koji je i glavni pregovarač Huta u mirovnim pregovorima o decenijskom građanskom ratu u zemlji, kazao je da grupa nema planove da cilja na dugogodišnje neprijatelje Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Ne želimo da se eskalacija proširi

- Ne želimo da se eskalacija proširi. To nije naš zahtjev. Nametnuli smo pravila angažmana u kojima nije prolivena nijedna kap krvi niti je bilo velikih materijalnih gubitaka. To predstavlja pritisak samo na Izrael, ne predstavlja pritisak ni na jednu zemlju u svijetu - rekao je Abdulsalam.

Huti, orijentirani prema Iranu, koji kontroliraju većinu naseljenih područja Jemena, napadaju brodove na ušću Crvenog mora od oktobra, u, kako kažu, iskazivanju solidarnosti s Palestincima, napadajući plovila povezana s Izraelom.

Napadamo samo brodove koji su krenuli ka Izraelu

- Ono što je narod Jemena u početku radio jeste da napada izraelske brodove koji su krenuli ka Izraelu bez izazivanja ljudskih ili čak značajnih materijalnih gubitaka, samo sprečavajući brodove da prođu - rekao je Abdulsalam.

Napadi Hutija natjerali su međunarodne brodarske kompanije da usmjere trgovinu između Evrope i Azije oko Afrike, dodajući vrijeme i troškove. Sjedinjene Države i Britanija bombardirale su mete Huta prošle sedmice u, kako su nazvali, intervenciji kako bi jedna od najprometnijih svjetskih brodskih ruta ostala otvorena.

Ne želimo da se sukob širi u regiji

- Ne želimo da se sukob širi u regiji i to nam nije drago, i još radimo na deeskalaciji, ali odluka je na Amerikancima, sve dok nastave s napadima - rekao je Abdulsalam.

Jemen je, kako je dodao, zabrinut za odgovor i zainteresiran je za verifikaciju ili održavanje svoje pozicije sprečavanjem izraelskih brodova da krenu prema okupiranim palestinskim teritorijama.

Sukob na Crvenom moru

Sukob na Crvenom moru jedan je od šest u koje su uključene naoružane grupe koje podržava Iran na Bliskom istoku, a koji su eskalirali od oktobra, kada su borci Hamasa napali Izrael izazivajući izraelski napad koji je od tada razorio Pojas Gaze.

Vašington optužuje Teheran - koji predvodi "osovinu otpora" uključujući Hamas, libanski Hezbolah i grupe u Siriji i Iraku - za pokušaj širenja sukoba širom regije.

Između ostalih žarišta, Hezbolah i Izrael razmijenili su vatru preko granice, dok su proiranske milicije napale baze u kojima su smješteni američki vojnici u Iraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.