SERGEJ BABURIN

Ruski nacionalistički političar Baburin povukao se s predsjedničkih izbora, pružio podršku Putinu

Pozvao je sve ruske patriote da se ujedine oko Putina

Sergej Baburin. RSE

FENA

30.1.2024

Sergej Baburin, ruski nacionalistički političar koji je najavio svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima zakazanim za 15. i 17. mart, objavio je u utorak da se povlači iz utrke i podržava aktuelnog predsjednika Vladimira Putina.

Baburin, čelnik stranke Ruski svenarodni savez, najavio je da se predomislio ubrzo nakon što je predao dokumente i potpise centralnoj izbornoj komisiji u prilog svojoj kandidaturi.

U video snimku koji je objavila internetska novinska agencija SOTA, Baburin je kazao kako bi bilo pogrešno potkopavati nacionalno jedinstvo "u teškom času za domovinu", misleći na rat u Ukrajini.

Pozvao je sve ruske patriote da se ujedine oko Putina, čiju pobjedu na izborima i pristalice i protivnici pretpostavljaju unaprijed.

Baburin je dugogodišnja, iako marginalna, pojava ruske nacionalističke politike, dok je bio poslanik do 2007. i učestvovao je u oružanoj opoziciji predsjedniku Borisu Jeljcinu tokom građanskih nemira 1993. godine.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u Rusiji 2018. bio je posljednji od osam kandidata, osvojivši 0,65 posto glasova. Ruska izborna komisija do sada je registrovala četiri kandidata, među kojima i Putina, za izbore. Još nekolicina njih, uključujući antiratnog kandidata Borisa Nadeždina, trebali bi da predaju dokumente do srijede, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.