IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu odbija mogućnost sporazuma o primirju s Hamasom: Nećemo okončati ovaj rat

Nacrti sporazuma između Izraela i Hamasa, koji bi uključivao prekid vatre do šest sedmica, bili sastavljeni u Parizu

Netanjahu: Eliminacija Hamasa. AP

Dž. R.

30.1.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je da Izrael neće povući snage iz Pojasa Gaze ili osloboditi hiljade, kako je rekao, palestinskih zarobljenika sigurnosti, odbijajući medijske izvještaje o nekim uslovima mogućeg sporazuma o primirju s Hamasom.

Vraćanje talaca

U izjavi koju je emitovala izraelska TV, kako prenosi "Reuters", Netanjahu je rekao: „Nećemo okončati ovaj rat bez postizanja svih njegovih ciljeva. To znači eliminaciju Hamasa, vraćanje svih naših talaca i osiguranje da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu.“

Izvještaji medija sugerirali su da su nacrti sporazuma između Izraela i Hamasa, koji bi uključivao prekid vatre do šest sedmica, bili sastavljeni u Parizu. Ranije danas lider Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je grupa primila prijedlog o prekidu vatre i da će posjetiti Kairo, kako bi razgovarali o tome.

Podrška dogovoru

Itamar Ben-Gvir, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti u Netanyahuovom kabinetu nagovijestio je u objavi na društvenim mrežama da će napustiti vladu nacionalnog jedinstva i ratnu vladu ako dođe do nepromišljenog dogovora s Hamasom.

Nasuprot tome, opozicioni lider Yair Lapid, čest kritičar Netanjahuove vlade, rekao je da će njegova stranka podržati svaki dogovor koji vraća taoce kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.