BLISKI ISTOK

Liban odbacio prijedlog Tel Aviva za povlačenje Hezbolaha iz regija koje graniče s Izraelom

Bejrut insistira na sveobuhvatnom rješenju koje uključuje razgraničavanje

Hezbolah. AP

Anadolija

2.2.2024

Libanski ministar vanjskih poslova Abdulah Bou Habib objavio je u četvrtak da je Liban odbacio prijedlog Tel Aviva da se Hezbolah povuče iz regija koje graniče s Izraelom, što bi omogućilo izraelskim naseljenicima da se vrate u svoje domove.

Traže cjelovito rješenje

- Odbili smo izraelski projekat jer želimo cjelovito rješenje, a to je razgraničavanje između nas, što je ocrtano 1923. godine i potvrđeno u sporazumu o prekidu vatre - rekao je Habib, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Libana.

Dodao je da žele da vrate farme Shebaa i brda Kfarchouba koja su libanska, i da Izrael prestane s vazdušnim, pomorskim i kopnenim prekršajima.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Libana, Izrael decenijama drži pod okupacijom područje farmi Shebaa i brda Kfarchouba, a nije bio voljan da objelodani granice sa 13 punktova koji su rezervisani za Bejrut, ometajući dugoročne napore za rješavanje problema.

Žele potpuni mir

Govoreći o izgledima pregovora, Habib je dodao da “nikakav sporazum ne može biti potpisan prije izbora predsjednika“.

- Dok čekamo, možemo pregovarati o postizanju sporazuma kroz indirektne pregovore nalik postignutom sporazumu o pomorskom razgraničenju. Liban želi potpuni mir, a ne parcijalna rješenja. Razgovarao sam o tome sa Amerikancima, kao i sa ambasadorima Francuske i SAD-a u Libanu - naveo je libanski ministar.

Svakodnevno se dešavaju povremeni sukobi između Hezbolaha i Izraela, povezani sa destruktivnim ratom koji izraelska vojska vodi u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.