O RATU U GAZI

Bajden i Netanjahu razgovarali telefonom: Sigurnost civila u Gazi glavni zahtjev SAD-a

Prema izvještaju, razgovor se fokusirao na tri pitanja

Bajden i Netanjahu. AP

N. H.

11.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) razgovarali su o ratu u Pojasu Gaze, kao i naporima da se oslobode taoci koje drže pripadnici Hamasa. 

Prema izvještaju, razgovor se fokusirao na tri pitanja: 

-  planirana ofanziva Izraela na Rafah, povećanje isporuke humanitarne pomoći civilima i zastoj razgovora o oslobađanju talaca.

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, Bajden je "ponovo potvrdio zajednički cilj da vidimo poraz Hamasa i da osiguramo dugoročnu sigurnost Izraela i njegovog naroda". 

Također, Bajden je naglasio potrebu da se iskoristi napredag postignut u pregovorima kako bi se osiguralo oslobađanje svih talaca što je prije moguće, te pozvao na hitne i konkretne korake za povećanje pomoći civilima u Palestini. 

Bijela kuća kaže da je Bajden potvrdio svoj stav o operaciji u Rafahu, odnosno da se ne bi trebao pokrenuti bez "vjerodostojnog i izvodljivog" plana za osiguranje sigurnosti više od milion ljudi koji se nalaze u gradu.

Direktor CIA-e Viliam Burns (William) očekuje se u utorak u Kairu radi razgovora s posrednicima o potencijalnom primirju. 

Izrael je do sada odbijao da pošalje svoje predstavnike, s obzirom na Hamasove zahtjeve, koje smatraju neostvarivim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.