RASPRAVA NA SJEDNICI

Britanski premijer ponovio da neće pozivati ​​na hitan prekid vatre u Gazi

Nikome ne bi bilo u interesu pozivati ​​na prekid vatre koji će dovesti do ponovnog sukoba za nekoliko dana ili sedmica, rekao je britanski premijer

Riši Sunak. Twitter

Anadolija

21.2.2024

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi ) branio je potrebu za humanitarnom pauzom u sukobu u Gazi umjesto prekida vatre.

Rasprava o Gazi na sjednici zastupnika

- Nikome ne bi bilo u interesu pozivati ​​na prekid vatre koji će dovesti do ponovnog sukoba za nekoliko dana ili sedmica - rekao je britanski premijer odgovarajući na pitanja i izjave zastupnika na sedmičnoj sjednici "Pitanja premijeru" održanoj u britanskom parlamentu u vezi s prekidom vatre u Gazi i prijedlogom kojim se Izrael poziva na prekid vatre, o čemu će se glasati večeras.

Stiven Flin (Stephen Flynn), lider Škotske nacionalne partije (SNP) u britanskom parlamentu, podsjetio je na infrastrukturu, poljoprivredne površine, zgrade, bolnice i kuće koje je uništio Izrael u Gazi i broj civila ubijenih u napadima.

- Premijer treba da prihvati da ovo ne predstavlja samoodbranu-rekao je Flin.

Pozvao na trenutnu pauzu 

Sunak je izjavio da je zabrinut zbog sve većeg broja civilnih žrtava i humanitarne krize kao odgovora na Flinove izjave.

- Zato pozivamo na hitnu humanitarnu pauzu u sukobu koja će omogućiti sigurno oslobađanje zarobljenika i isporuku više pomoći Gazi, kako bi se stvorili održivi uslovi za dugoročan i trajan prekid vatre - kazao je Sunak.

Osvrćući se na prijedlog kojim se poziva na prestanak vatre koji će se glasati večeras, Flin je rekao: "Smrt u Gazi mora prestati i zarobljenici moraju biti pušteni. Najbolji način da se to učini je da se da zajednička poruka podrške trenutnom prekidu vatre".

Sunak je odgovorio na ove izjave rekavši: "Želimo da se sukobi u Gazi okončaju što je prije moguće".

Odgovarajući na izjave drugog zastupnika SNP-a Petea Wisharda o istoj temi, Sunak je rekao: "Ne želimo da rat u Gazi traje ni sekundu duže nego što je potrebno. Niko ne želi da civili stradaju. Činimo sve da obezbijedimo pauze."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.