FRANCUSKA

Atal: U ratu ništa ne možete isključiti

Atal je rekao da "nema konsenzusa" o bilo kakvom "zvaničnom" raspoređivanju kopnenih trupa

Francuski premijer Gabriel Atal. Xinhua/Gao Jing

FENA

27.2.2024

Francuski premijer Gabriel Atal (Attal) rekao je u utorak da ništa nije bilo van stola u naporima Zapada da spriječi rusku pobjedu u Ukrajini.

Govoreći dan nakon što je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da slanje zapadnih kopnenih trupa nije isključeno, Atal je rekao da "u ratu ništa ne možete isključiti".

Ova deklaracija je također uslijedila manje od dvije sedmice nakon što je Francuska potpisala sigurnosni pakt sa Ukrajinom, obećavajući "do tri milijarde eura" dodatne vojne pomoći.

Atal je za RTL rekao da "nema konsenzusa" o bilo kakvom "zvaničnom" raspoređivanju kopnenih trupa.

- Ali nikakva dinamika se ne može isključiti. Učinit ćemo sve što je potrebno da osiguramo da Rusija ne pobijedi u ovom ratu - rekao je, koristeći iste riječi koje je Makron imao dan ranije.

Makron je, nakon što je bio domaćin sastanka dvadesetak evropskih lidera na kojem su razgovarali o Ukrajini, u ponedjeljak je naslikao mračnu sliku Rusije čije se pozicije, kako je rekao, "očvršćavaju" i kod kuće i na bojnom polju.

- Uvjereni smo da je poraz Rusije neophodan za sigurnost i stabilnost u Evropi - rekao je on.

On je odbio da kaže više o poziciji Francuske, navodeći potrebu za "strateškom dvosmislenošću", ali je rekao da se pitanje zapadnih trupa u Ukrajini spominje među "opcijama".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.