PALESTINA

Hebrejski univerzitet u Jeruzalemu otpustio profesoricu koja je optužila Izrael za genocid u Gazi

Šalhub-Kevorkian je istakla da su optužbe izraelskih zvaničnika o seksualnim napadima Hamasa obične laži

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

13.3.2024

Profesorica Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu dr. Nadera Šalhub-Kevorkian (Shalhoub-Kevorkian) suspendovana je sa funkcije nakon što je optužila Izrael da je izvršio genocid nad Palestincima u Gazi.

Komentari o izraelskim napadima

Prema pisanju izraelskog lista "Haaretz", Hebrejski univerzitet u Jerusalemu otpustio je profesoricu koja je pozivala na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja brutalne napade.

Profesorica je pokrenula peticiju, optužujući Izrael da je počinio genocid u Gazi, a otpuštena je nakon podcasta u kojem je komentarisala izraelske napade na Pojas Gaze i optužbe protiv Hamasa.

Prof. Šalhub-Kevorkian je krajem oktobra prošle godine objavila peticiju u kojoj optužuje Izrael da je počinio genocid u Gazi. Nakon toga je dobila pismo od uprave univerziteta u kojem je od nje zahtijevano da podnese ostavku.

U pismu koje je uputio rektor Hebrejskog univerziteta prof. dr. Ašer Kohen (Asher Cohen), navedeno je da "žale i da se stide što Hebrejski univerzitet ima takvog člana fakulteta".

Šalhub-Kevorkian je kazala da je pismo potaknulo pravu kampanju huškanja koja sadrži opasne prijetnje bez presedana protiv nje i njene porodice.

Šalhub-Kevorkian je odbila zahtjev za podnošenje ostavke, ali je uprava Hebrejskog univerziteta profesorici uručila otkaz nakon izjava u podcastu prije tri dana.

Profesorica je u podcastu kazala da je izraelska vlada nepravedna.

- Oni će koristiti sva sredstva da ubiju više ljudi. Ovo je mašina za ubijanje, mašina koja može preživjeti samo uništavanjem Palestinaca - kazala je.

Dezinformacije zvaničnika

Šalhub-Kevorkian je istakla da su optužbe izraelskih zvaničnika o seksualnim napadima Hamasa obične laži.

- Koristit će sve vrste laži, počeli su s bebama, nastavili su sa priči o silovanju, nastavit će sa milionima laži - dodala je.

Kako je kazala, prave seksualne napade su ustvari počinile izraelske snage koje su okupirale Gazu.

- Vidim fotografije izraelskih vojnika kako ulaze u domove Palestinaca, koriste donje rublje, igraju se s time, smiju se, stavljaju donje rublje u tenkove i puške. Ako ovo nije seksualno zlostavljanje, šta je onda? - rekla je ova profesorica.

Šalhub-Kevorkian je također optužila Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Uprava Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu objavila je saopštenje u kojem se navodi da je prof. dr. Šalhub-Kevorkian suspendovana sa predavanja na Hebrejskom univerzitetu zbog provokativnih komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.