S KIM IMA POSLA

Zelenski za "The Guardian" govorio o Trampu: Neka dođe u Ukrajinu da vidi šta joj je Putin uradio

Čini se da bi mu to trebalo kako bi bolje razumio situaciju

Zelenski i Tramp tokom susreta 2019. godine. AP

N. Aj.

2.6.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi volio da bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dođe u Ukrajinu i iz prve ruke vidi posljedice rata. Dodao je da bi htio s njim o tome razgovarati.

U intervjuu za "The Guardian", Zelenski je kazao da je to potrebno kako bi Tramp bolje razumio situaciju.

- Čini se da bi mu to trebalo kako bi bolje razumio situaciju. On poznaje Putina, koliko razumijem iz nekih izjava. Mislim da, da biste poznavali Putina, ne trebate samo komunicirati s njim, već i vidjeti rezultate onoga što je napravio Ukrajini. Tada ćete bolje razumjeti s kim imate posla - objasnio je.

Podsjetimo, Zelenski je ranije pozvao Trampa da dođe u Ukrajinu, ali je njegov stožer poručio da je to neprimjereno jer Tramp trenutno nije predsjednik, prenosi Index.hr.

Tramp se također često hvalio da bi, ako ponovno postane predsjednik, mogao ispregovarati mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine u roku od 24 sata. Međutim, više je puta javno odbio reći kako bi to učinio.

U medijima su se pojavili izvještaji da Tramp navodno nastoji natjerati Ukrajinu da napravi ustupke Rusiji i preda ukrajinske teritorije, posebno Krim i Donbas, pod njenu kontrolu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.