VAŠINGTON

Bio je dio misije Apolo 8 i napravio kultnu fotografiju Zemlje: Poginuo u padu aviona

Njihova misija utrla je put prvom sletanju Apola 11 na Mjesec sedam mjeseci kasnije

Kultna fotografija. NASA

S. S.

8.6.2024

Penzionisani američki astronaut Vilijam Anders, koji je snimio slavnu fotografiju "Izlazak Zemlje" tokom misije NASA Apolo 8, poginuo je jučer kada se mali avion kojim je upravljao srušio u državi Vašington, izvijestili su lokalni mediji.

Anders (90), jedan od prva tri čovjeka koji su kružili oko Mjeseca, bio je jedina osoba u avionu koji se srušio uz obalu ostrva Džons, dijela arhipelaga San Huan između Vašingtona i ostrva Vankuver u Britanskoj Kolumbiji, izvijestio je The Seattle Times pozivajući se na njegovog sina Grega, navodi Hina.

Bio novajlija u posadi

Prema televizijskoj stanici KCPQ-TV, Anders je bio za upravljačem vlastitog starinskog jednomotornog aviona T-34 Mentor. Video snimak prikazan na KCPQ-u prikazuje avion kako strmo pada prije nego što je udario u vodu u blizini obale.

Anders je diplomirao na Mornaričkoj akademiji SAD kao pilot ratnog vazduhoplovstva, a NASI se pridružio 1963. godine kao član treće grupe astronauta. Nije otišao u svemir sve do 21. decembra 1968, kada je Apolo 8 poletio u prvoj misiji s posadom koja je napustila Zemljinu orbitu i putovala 386.000 km do Mjeseca.

Anders je bio novajlija u posadi, uz Frenka Bormana, zapovjednika misije i Džejmsa Lovela, koji je letio s Bormanom na Džeminiju 7 1965. i kasnije zapovjedao nesretnim Apolom 13.

Snimio poznatu fotografiju

Apolo 8, koji je prvobitno bio planiran za 1969, poletio je ranije zbog zabrinutosti da Sovjeti ubrzavaju svoje vlastite planove za putovanje oko Mjeseca do kraja 1968. To je posadi dalo samo nekoliko mjeseci za obuku za historijsku, ali vrlo rizičnu misiju.

Tokom leta Anders je snimio jednu od najpoznatijih fotografija u historiji, sliku Zemlje koja se uzdiže iznad lunarnog horizonta. Trojica astronauta dočekana su kao nacionalni heroji kada su se tri dana kasnije spustili u Tihi okean, i proglašeni su "ljudima godine" časopisa Time.

Njihova misija utrla je put prvom sletanju Apola 11 na Mjesec sedam mjeseci kasnije, osiguravajući pobjedu SAD u hladnoratovskoj "svemirskoj trci" sa Sovjetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.