VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj upozorava da Izrael ima "jasnu volju" da anektira Zapadnu obalu

Izgleda da je tako, nažalost, to je rat koji će biti test u smislu opstanka Palestinaca u Gazi - rekao je Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije. Anadolija

Anadolija

24.6.2024

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je u ponedjeljak da Izrael ima "jasnu volju" da postepeno anektira okupiranu Zapadnu obalu, javlja Anadolija.

- Izgleda da postoji jasna volja za aneksijom Zapadne obale, malo po malo, malo po malo, a to sigurno neće dovesti do mira - rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Luksemburgu.

Podsjetivši da u Gazi nije postignut prekid vatre, iako su prošle tri sedmice od predstavljanja prijedloga, koji je podržala međunarodna zajednica, Borrell je kazao da "nismo nigdje u smislu prekida vatre".

Također je rekao da je nedavna konferencija za novinare izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jasno pokazala da nijedna strana nije voljna provesti prijedlog o prekidu vatre.

Odgovarajući na pitanje da li će rat trajati dugo, Borrell je rekao da bi se to moglo desiti.

- Izgleda da je tako, nažalost, to je rat koji će biti test u smislu opstanka Palestinaca u Gazi - rekao je Borelj.

Poručio je da su sve države članice EU-a ponovile podršku Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) za koju je rekao da ima važnu ulogu u spašavanju života palestinskih izbjeglica u Gazi, Zapadnoj obali i regionu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.