POLJSKI PREDSJEDNIK

Duda se nada da će Kina pomoći u nalaženju mirovnog rješenja za Ukrajinu

Iznio sam naše gledište o sigurnosnoj situaciji u Evropi i svijetu, prije svega u našem dijelu Evrope- izjavio je Duda

Andrzej Duda. Anadolija

Anadolija

prije 6 dana

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je u ponedjeljak tokom posjete Pekingu kako se nada da će Kina pomoći u pronalaženju rješenja za mir u Ukrajini "koje poštuje međunarodno pravo".

Kina nije prisustvovala mirovnom samitu o Ukrajini koji je ovog mjeseca organiziran u Švicarskoj, navodeći da nije ispunio njena očekivanja koja uključuju i Rusiju i Ukrajinu.

Rusija, koja je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, nije pozvana i proglasila je skup lažnim.

Diplomate su Reutersu ovog mjeseca kazale da je Kina lobirala kod vlada za alternativni mirovni plan za Ukrajinu.

- Iznio sam naše gledište o sigurnosnoj situaciji u Evropi i svijetu, prije svega u našem dijelu Evrope- izjavio je Duda novinarima nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu.

- Nadam se da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat koji Rusija vodi u Ukrajini - kazao je on, dodajući da svaki takav mir mora poštovati međunarodno pravo i međunarodno priznate granice Ukrajine.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo bez ograničenja samo nekoliko dana prije nego što je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na manjeg susjeda Rusije.

Peking tvrd da je neutralan u sukobu i da nije isporučio Moskvi oružje ili municiju. Xi je Dudi poručio da Kina podržava sve napore da se rat u Ukrajini mirno okonča i da će nastaviti da igra ulogu u pronalaženju političkog rješenja za krizu, javila je kineska državna televizija, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.