SARAĐIVAO S DILERIMA

Bivšem predsjedniku Hondurasa 45 godina zatvora: Pomogao da više od 400 tona kokaina uđe u SAD

Kastel je Hernandeza nazvao “dvoličnim političarem koji je gladan moći”

Bivši predsjednik Hondurasa. Screenshot

S. S.

27.6.2024

Bivši predsjednik Hondurasa Huan Orlando Hernandez osuđen je u srijedu u Njujorku na 45 godina zatvora jer je surađivao više od jednu deceniju s trgovcima drogom koji su plaćali mito kako bi osigurali da više od 400 tona kokaina stigne u SAD.

Sudija P. Kevin Kastel osudio je Hernandeza na 45 godina zatvora u SAD-u i izrekao mu kaznu od 8 miliona dolara, navodeći da bi to trebalo poslužiti kao upozorenje “dobro obrazovanim, dobro obučenim” pojedincima koji dobijaju vlast i misle da ih njihov status štiti od pravde.

Porota ga je osudila u martu na saveznom sudu na Menhetnu nakon dvosedmičnog suđenja, koje je pomno praćeno u njegovoj zemlji.

Tvrdi da je nevin

- Ja sam nevin. Bio sam pogrešno i nepravedno optužen - rekao je Hernandez na izricanju presude.

Hernandez je sebe prikazao kao heroja pokreta za borbu protiv trgovine drogom koji se udružio s američkim vlastima pod tri američke predsjedničke administracije da se smanji uvoz droga.

Međutim, sudija je rekao da dokazi na suđenju pokazuju suprotno i da je Hernandez koristio “značajne glumačke vještine” kako bi izgledalo kao da je bio borac protiv trgovine drogom, dok je raspoređivao policiju i vojsku svoje zemlje da zaštite trgovinu drogom.

Dvoličan političar

Kastel je Hernandeza nazvao “dvoličnim političarem koji je gladan moći”.

Tužioci su tražili kaznu doživotnog zatvora, plus 30 godina. Hernandez, 55, bio je dva mandata na čelu centralnoameričke nacije od otprilike 10 miliona ljudi.

Uhapšen je u svojoj kući u Tegucigalpi, glavnom gradu Hondurasa, tri mjeseca nakon što je napustio dužnost 2022. godine i izručen je SAD-u u aprilu te godine. Američki tužioci kažu da je Hernandez radio sa trgovcima drogom još 2004. godine, uzimajući milione dolara mita dok je napredovao u karijeri do najviše funkcije u zemlji. Hernandez je u svjedočenju na suđenju naveo da je novac od droge plaćen gotovo svim političkim strankama u Hondurasu, ali je negirao da je i sam primao mito.

Na konferenciji za novinare u Hondurasu, Hernandezova supruga, Ana Garcia, rekla je da je njen muž nevin i nazvala presudu “sudskim linčem”. Garcia, koja planira da se kandiduje za predsjednicu naredne godine, rekla je da se očekuje žalbu na presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.