DEMOKRATSKI ZASTUPNIK

Lojd Dodžet postao prvi demokratski kongresmen koji je javno pozvao Bajdena na povlačenje

Bajdenov neuvjerljivi nastup tokom debate s republikanskim predsjedničkim kadidatom Donaldom Trumpom uzdrmao je podršku demokrata do temelja

Džo Bajden. Anadolija

FENA

prije 2 dana

Demokratski zastupnik Lojd Dodžet (Lloyd Doggett) u utorak je postao prvi aktuelni demokratski član Kongresa koji je pozvao predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) da se povuče iz predsjedničke utrke.

Bajdenov neuvjerljivi nastup tokom debate s republikanskim predsjedničkim kadidatom Donaldom Trumpom uzdrmao je podršku demokrata do temelja, a članovi stranke na svim nivoima razmišljali su o mogućnosti da on više ne može biti kandidat.

Demokratski zastupnik

Demokratski zastupnik u Zastupničkom domu postao je prvi u stranci koji je javno pozvao predsjednika Džo Bajdena da odstupi s mjesta stranačkog kandidata za predsjednika, navodeći da Bidenov učinak u raspravi protiv Donalda Trumpa koji nije uspio "efikasno odbraniti svoja brojna postignuća".

Zastupnik Lojd Dodžet iz Teksasa naveo je u saopćenju za javnost da bi Biden "trebao donijeti bolnu i tešku odluku o povlačenju".

- Moja odluka da ovu snažnu rezerviranost objavim nije olako donijeta niti na bilo koji način umanjuje moje poštovanje prema svemu što je predsjednik Bajden postigao - naglasio je Dodžet .

- Shvatajući da je, za razliku od Trumpa, prva obaveza predsjednika Bidena uvijek bila naša zemlja, a ne on sam, nadam se da će donijeti bolnu i tešku odluku o povlačenju. S poštovanjem ga pozivam da to učini – naveo je.

Prvi zastupnik

Dodžet, koji predstavlja okrug sa sjedištem u Austinu i služi svoj 15. mandat u Kongresu, prvi je aktuelni zastupnik u svojoj stranci koji je javno izjavio ono što mnogi privatno šapuću iza zatvorenih vrata od prošlosedmične rasprave. Bidenov slab učinak izazvao je trenutnu paniku, čak i među njegovim najvatrenijim pristalicama, što je mnoge navelo na pitanje je li 81-godišnji karijerni političar najjači demokratski kandidat koji će se suprotstaviti Trumpu, vjerovatnom republikanskom predsjedničkom kandidatu, u novembru.

Sam Bajden je priznao da rasprava nije dobro prošla za njega, ali je insistirao da je spreman boriti se za drugi mandat kao predsjednik. Bajden i njegov predizborni štab nisu direktno odgovorili na kritike demokrata o njegovom nastupu.

Demokratska kontrola nad oba doma Kongresa također će visiti o koncu u novembru, i demokrati brane mnogo više mjesta u Senatu nego republikanci. Demokrati drže Senat sa slabašnom većinom od 51 naprema 49, dok republikanci kontroliraju Dom sa samo nekoliko mjesta, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.