VELIKA KRIZA

Predsjednički izbori u Tunisu 6. oktobra

Politička kriza izazvana njegovim dolaskom na vlast opteretila je ekonomiju Tunisa, s nezaposlenošću od 15 posto

Tunis. Avaz/Canva

FENA

prije 2 dana

U Tunisu će se 6. oktobra održati predsjednički izbori - objavio je u utorak ured predsjednika Kaisa Saieda, iako on nije nagovijestio hoće li se kandidovati za novi petogodišnji mandat nakon izbora 2019. godine.

Saied, stručnjak za ustav, preuzeo je punu kontrolu nad zemljom 2021., vladajući dekretom nakon što je smijenio svog premijera i parlament, a mnogi njegovi protivnici sada su iza rešetaka.

Referendumom 2022. odobrio je novi ustav koji je stvorio predsjednički sistem s parlamentom koji ima samo ograničene ovlasti.

- Predsjednik republike izdao je dekret danas, 2. jula 2024., pozivajući birače na predsjedničke izbore u nedjelju, 6. oktobra 2024. - saopćio je Saiedov ured, navodi AFP.

Politička kriza izazvana njegovim dolaskom na vlast opteretila je ekonomiju Tunisa, s nezaposlenošću od 15 posto, a oko četiri miliona od 12 miliona ljudi u zemlji živi u siromaštvu.

Prema Nacionalnoj uniji novinara Tunisa, u medijskoj akciji je procesuirano više od 60 novinara, advokata i političkih protivnika.

Pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu od dvije milijarde dolara u zastoju su od 2021., a Saied odbija reforme koje to tijelo zahtijeva.

U junu je Evropska investicijska banka najavila bespovratna sredstva i zajmove u vrijednosti od 450 miliona eura za podršku infrastrukturnim projektima, kao i malim i srednjim preduzećima.

Kriza je natjerala hiljade Tunižana da prelaze Mediteran brodom u nadi da će pronaći bolji život u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.