KANDIDAT DEMOKRATA

Bajden će danas dati odlučujući intervju: Da li će uvjeriti glasače da je sposoban za dužnost predsjednika?

Bajden je izdao još jedno prkosno upozorenje da nema namjeru da se povuče

Džo Bajden. AP

S. S.

prije 3 dana

Praznici četvrtog jula nisu donijeli predaha nakon Bajdenovog katastrofalnog nastupa u debati, što je izazvalo zabrinutost u vezi s njegovom sposobnošću da odsluži drugi mandat i dovelo njegovu kampanju za reizbor u egzistencijalnu krizu, piše CNN.

A kontrola će se samo pojačati u petak emitovanjem ABC intervjua koji će pružiti kritičan test sposobnosti predsjednika da zaustavi paniku u Demokratskoj stranci tačno četiri mjeseca od dana izbora.

Nema događaja nakon 20 sati

Najnoviji pokušaj Bijele kuće da smiri kontroverzu već se raspada. New York Times i CNN objavili su u četvrtak da je predsjednik rekao guvernerima demokratskih država da mu treba više sna i da više neće zakazivati ​​događaje nakon 20 sati, rekla su tri izvora upoznata s komentarima.

Njegovo obrazloženje frustriralo je nekoliko guvernera koji su došli u Bijelu kuću da traže sigurnost u vezi s Bidenovim stanjem, rekli su izvori. I vjerovatno će pokrenuti dodatna pitanja o tome da li je predsjednik sposoban da u potpunosti obavlja predsjedničke dužnosti sada, a kamoli pred kraj drugog mandata, kada bi imao 86 godina. Bajdenov komentar bi također mogao razbjesniti demokrate koji žele da biti daleko vidljiviji i baciti se na spontane, neskriptirane događaje kako bi dokazao svoju izdržljivost i oštrinu.

Ali Bajden je izdao još jedno prkosno upozorenje da nema namjeru da se povuče, dan nakon što je nekoliko saveznika privatno reklo da je svjestan da bi naredni dani mogli biti kritični za njegove nade da će ostati u utrci.

- Ne idem nigdje - rekao je Bajden vojnim porodicama okupljenim da gledaju vatromet 4. jula u Bijeloj kući.

Bio kod ljekara

Pokušaji administracije da objasni predsjednikov loš učinak debate i dalje imaju suprotan učinak. Do sada su Bajdenovi pomoćnici, zvaničnici ili saveznici sugerirali da je bio preopterećen timom za pripremu debate; da je patio od jet laga nakon dva evropska putovanja, iako se debata vodila više od nedelju dana nakon što se vratio kući; i da je bio prehlađen.

Kredibilitet Bijele kuće je još jednom pogođen u četvrtak kada je rečeno da je predsjednik zapravo bio kod ljekara u danima nakon debate, uprkos tome što je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre dan ranije rekla da predsjednik nije bio na pregledu od njegov poslednji potpuni fizički pregled u februaru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.