TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Uvijek smo pružali ruku prijateljstva susjednoj Siriji i tako ćemo nastaviti

Godine koje su prošle u Siriji svima su jasno pokazale potrebu za uspostavljanjem trajnog rješenja - rekao je Erdoan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

prije 3 dana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u petak je signalizirao novu diplomatsku mirovnu inicijativu s Damaskom, sugerirajući potencijalni poziv sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, javlja Anadolija.

Poziv Putinu i Basharu Assadu

- Možda ćemo uputiti poziv gospodinu Putinu i Basharu Assadu. Ako gospodin Putin može posjetiti Tursku , to bi mogao biti početak novog procesa - rekao je Erdoan novinarima na povratku iz Astane, glavnog grada Kazahstana, gdje je učestvovao na dvodnevnom samitu Šangajske organizacije za saradnju.

- Godine koje su prošle u Siriji svima su jasno pokazale potrebu za uspostavljanjem trajnog rješenja - rekao je Erdoan govoreći o nasilju od građanskog rata 2011. u toj arapskoj zemlji.

Istaknuo je hitnu potrebu Sirije za obnovom i stabilnošću, naglašavajući utjecaj široko rasprostranjene štete na infrastrukturi i društvenih nemira.

- Problem je što nestabilnost u regiji daje prostor terorističkim organizacijama, posebno PKK/PYD/YPG - podvukao je Erdoan.

Rekao je također kako "nisu zemlje, već terorističke grupe kao PKK/PYD/YPG i ISIS te koje su zabrinute zbog obnove veza Ankare s Damaskom".

- Uvijek smo pružali i pružat ćemo ruku prijateljstva susjednoj Siriji. Uvijek ćemo stajati uz prosperitetnu, ujedinjenu i cjelovitu Siriju, prihvaćajući jedni druge na temelju novog društvenog ugovora koji je pošten, častan i uključiv - naglasio je Erdoan.

U vezi s nedavnim incidentom u turskom gradu Kayseri, koji je doveo do nasilja i negativnih trendova na društvenim mrežama protiv Sirijaca, Erdogan je rekao da neki elementi imaju za cilj korištenje rasizma za narušavanje jedinstva, ali vlasti će se uhvatiti u koštac s njima.

"Rat ne koristi ni Rusiji ni Ukrajini"

Turski predsjednik također je komentirao ukrajinski sukob koji traje više od dvije godine, izrazivši zabrinutost da neke zapadne zemlje i entiteti eskaliraju rizik od Trećeg svjetskog rata kako bi pogodovali trgovcima oružjem.

Rekao je da je Putin nedavno pokazao želju za mirom, referirajući se na opaske ruskog čelnika da Istanbulski sporazumi iz 2022. ostaju na stolu i mogu poslužiti kao temelj za mirovne pregovore s Ukrajinom.

Erdogan je rekao da su za postizanje mira potrebni značajni posrednički napori, čemu je Turkiye predana. "Pitali smo: 'Kada ćemo postići mir?' Odgovor je bio da nema određenog vremenskog okvira, a ključ leži u posrednicima poput nas koji imaju značajan utjecaj."

- Ovaj rat ne koristi ni Rusiji ni Ukrajini. Jedini pobjednici rata su trgovci krvlju i smrću - rekao je.

Erdoan je također ponovio predanost Turske pravednijem globalnom sistemu, zalažući se za poštivanje međunarodnog prava i sveobuhvatne napore u borbi protiv terorizma.

O izraelskim nemilosrdnim napadima u Gazi u kojima je od oktobra ubijeno oko 38.000 Palestinaca, Erdogan je naglasio potrebu za kolektivnim pritiskom zapadnih zemalja na Tel Aviv kako bi se postigao konačni prekid vatre. Izrazio je nadu da će intervencija američkog predsjednika Joea Bidena i napori Katara dovesti do trajnog primirja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.